Citrusafzet daalt, maar onlineverkoop neemt toe bij Italiaanse Arancia DOP

"In tegenstelling tot het citrusseizoen 2020-2021 - dat we kunnen beschouwen als een van de langste van de afgelopen twintig jaar - biedt 2021-2022 een totaal ander scenario. Door instabiele weersomstandigheden wordt er geen lang seizoen verwacht dat zich uitstrekt tot mei-juni. Met name de aanhoudende regens van de afgelopen maanden in sommige teeltgebieden hebben invloed op de shelflife van het fruit, dat overwegend middelgroot en klein van maat is", vertellen Luca en Massimo Fagone, eigenaren van het Siciliaanse bedrijf Arancia DOP.

Massimo Fagone

Het merk Arancia DOP wordt in het leven geroepen door twee Siciliaanse fruitbedrijven: La Reale Group en Rosso Cuore Italia. In 2008 begonnen de broers Massimo en Luca Fagone citrus en groenten onder het merk Arancia DOP op de markt te brengen.

Het bedrijf heeft 30 hectare eigen teelt en heeft sinds enkele jaren ook een verkooppunt in de provincie Pisa. Mede dankzij de verkoop via e-commerce blijft Arancia DOP nog steeds het assortiment uitbreiden.

La Reale Group en Rosso Cuore Italia hebben jarenlange ervaring in de sector en bieden de consument kwaliteitscitrus van de korte keten aan. Ze brengen niet alleen het verse product op de markt, maar leveren ook vers sap aan de horeca.

De afzetkalender van Arancia Dop beslaat het hele jaar. Daarvoor heeft het vroege en late rassen, zoals onder meer Navel, Tarocco, Moro, Sanguinello, Tarocco Gallo, Sciara, Meli en Sant'Alfio (sinaasappelen) en Nova (clementines).

"Over het algemeen worden de bloedsinaasappelen het meest gewaardeerd door de consument. Daarom zetten we vol in op de uitbreiding van het areaal met variëteiten zoals Moro Nucellare, Tarocco Scirè 2071, Tarocco Scirè Nucellare D2062, Tarocco Nucellare, Sanguinello 49-5-5, Tarocco Lempso e Ippolito en Tarocco Rosso VCR."

Luca Fagone, met op de achtergrond jonge citrusplanten van de variëteit Tarocco Scirè Nucellare D2062, geplant in juni 2021.

Dit jaar valt de oogst behoorlijk laag uit en zijn er ook overwegend kleine maten beschikbaar, maar het fruit ziet er prachtig uit en de smaak is uitzonderlijk. Daarnaast kijkt het bedrijf, net zoals alle andere teelt- en afzetbedrijven, aan tegen een sterke stijging van de kosten van grondstoffen, energie en logistiek en moet het ook rekening houden met de gevolgen van de corona-uitbraak.

"Nu hopen we op de traditionele heropleving van de consumptie in de kerstperiode", zegt Luca Fagone. "In de groothandel en in ons verkooppunt in Toscane, waar we behalve citrus ook een breed assortiment aan seizoensgroenten aanbieden, hebben we onze afzet in de afgelopen twee maanden met 30% zien dalen. We weten niet goed of we de oorzaak moeten zoeken bij de economische crisis of bij de onophoudelijke regens, waardoor de mensen liever binnen bleven. Misschien heeft het ook te maken met de concurrentie van de online aankopen die in coronatijd exponentieel zijn gegroeid. We weten alleen dat de situatie allerminst gemakkelijk is."

Het aandeel van de online verkoop binnen de omzet van Arancia DOP groeit immers ook. Naast citrus kan op https://aranciadop.eu/shop ook een breed assortiment aan typisch Siciliaanse producten gekocht worden. De klantenkring bestaat voornamelijk uit gezinnen (afzonderlijk of samen met andere gezinnen) en groepen werknemers van kantoren die het citrus rechtstreeks op de werkplek laten bezorgen. Het bedrijf heeft op die manier ook enkele klanten in het buitenland.

Arancia PDO zet haar producten af op groothandelsmarkten, via directe verkoop en online verkoop. 40% van de omzet wordt gerealiseerd in het buitenland, met name in Zwitserland, Frankrijk en Nederland.

Voor meer informatie:
Arancia DOP
Luca Fagone e Massino Fagone
Via Giovanni Boccaccio, 2
95046, Palagonia (CT) - Italië
Tel: +39 375 5263910
info@aranciadop.eu
aranciadop.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven