Tuinbouw in Noord-Ierland

"Meer groenten telen kan het milieu helpen en voor voedselzekerheid zorgen"

Nu de klimaatverandering dreigt en iedereen ernaar streeft de CO2-uitstoot te verminderen, willen sommige Noord-Ierse telers meer aandacht voor producten van eigen bodem. Aangezien veel van wat de consumenten in het supermarktschap zien liggen wordt geïmporteerd, geloven de telers dat hun nieuwe NI Veg-initiatief ook de weg kan vrijmaken voor duurzamere tuinbouw en voedselzekerheid.

William Irvine, plaatsvervangend voorzitter van de Ulster Farmers' Union: "Ik denk dat het van fundamenteel belang is voor de toekomst van evenwichtige voeding in Noord-Ierland en wat echt goed is aan Veg NI en hun producten is dat het lokale, seizoensgebonden en absoluut gezonde producten promoot."

"In Noord-Ierland hebben we weliswaar een goede groenteteelt, maar die voorziet niet in de eigen behoeften, dus er is een enorm potentieel," voegde hij eraan toe. "Niet iedereen heeft geschikte grond, maar er is ruimte voor groei en het zou de tuinbouw in Noord-Ierland ten goede komen als er meer groenten zouden worden geteeld."

Adrian McGowan van Millbank Farm zegt dat Veg NI is opgericht door een aantal lokale telers die deel uitmaakten van het vegcomité van de telersbond die "de noodzaak inzagen om een identiteit voor lokale groenten te creëren" en "het bewustzijn te creëren dat er zoveel goede groenten lokaal verkrijgbaar zijn".

"Ik denk dat dit het begin is van een reis om te helpen bij de opbouw van de lokale groentensector, die de afgelopen 20 jaar waarschijnlijk iets in telersaantallen is afgenomen," voegde hij eraan toe.

Bron: belfastlive.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven