Dole ziet inkomsten 35% dalen in derde kwartaal

Het in Dublin gevestigde Dole plc, 's werelds grootste leverancier van verse groenten en fruit, bericht dat haar bedrijfsresultaat in het derde kwartaal met ruim een derde is gedaald als gevolg van de hogere kosten voor transport, verpakkingsmaterialen en arbeid en de zwakke internationale markt voor vers verpakte AGF. 

Het bedrijf, dat in juli ontstond na een fusie van Total Produce, dat in 2006 van Fyffes afsplitstte, en haar Amerikaanse rivaal Dole Foods, zegt dat haar aangepaste EBITDA met 35,4% daalde naar €52,8 mln. De omzet groeide met 0,3% naar €2 mld. Alle cijfers in het rapport zijn op pro forma basis, alsof de fusie vorig jaar plaats had gehad, met als doel meer inzicht te verkrijgen in de trends. 

In de eerste negen maanden van het jaar groeide de omzet met 4,5% naar €6,3 mld, terwijl de EBITDA met 12,6% steeg naar €299,4 mln. 

"Dole presteerde de eerste negen maanden van 2021 sterk, mede gezien de inflatoire druk op onze markten in Noord-Amerika en Europa in het derde kwartaal," aldus Carl McCann, bestuursvoorzitter van het bedrijf. 

Vers fruit
De pro forma omzet daalde met 0,8% als gevolg van de lagere aantallen bananen op de Noord-Amerikaanse markt, de lagere bananenprijzen in Europa en de lage ananasprijzen in Noord-Amerika. Deze daling werd deels gecompenseerd door de hogere bananenprijzen in Noord-Amerika, de volumegroei van ananas in Nood-Amerika en Europa en de toename van de commerciële vrachtomzet dankzij de hogere vrachttarieven. 

In de eerste negen maanden van 2021 groeide de pro forma omzet met 2,7% onder invloed van de hogere bananenprijzen in Nood-Amerika, de hogere ananasprijzen op alle markten en de groei van het commerciële vrachtvervoer. Deze groei werd deels tenietgedaan door de lagere bananenafzet op alle markten. 

Het pro forma aangepaste EBITDA was in het derde kwartaal 53,2% lager dan het jaar daarvoor vanwege de lagere omzet en hogere transportkosten in Noord-Amerika en de stijging van de productiekosten als gevolg van de hogere inputkosten en de impact van de orkanen Iota en Eta, in Guatemala en Honduras, op de toeleveringsketen. 

Klik hier voor het hele persbericht.

Voor meer informatie: doleplc.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven