India: PepsiCo verliest recht op speciale Lays-aardappelras

Twee jaar nadat PepsiCo India voor de rechter had gedaagd tegen negen aardappeltelers uit Gujarati omdat zij patentrechten zouden hebben geschonden door het geregistreerde aardappelras van het bedrijf te telen, is de registratie van het bedrijf ingetrokken door de Protection of Plant Varieties and Farmers Rights' Authority (PPV&FRA).

Kavitha Kuruganti, voorzitter van de Alliance for Sustainable and Holistic Agriculture, die de petitie had ingediend om de registratie van de voedselgigant in te trekken: "Deze uitspraak is een historische overwinning voor de aardappeltelers in India. Het zou ook andere zaad- of voedingsmiddelenbedrijven ervan moeten weerhouden om de wettelijk toegekende vrijheid van pootgoed in India te schenden."

De aardappelvariĆ«teit FL-2027, gebruikt in de aardappelchips van Lays, kwam in april 2019 in de schijnwerpers te staan, toen het het middelpunt werd van de zaak in de aardappelgordel van Noord-Gujarat. De aardappel, die in 2009 in India werd geĆÆntroduceerd, werd geteeld door ongeveer 12.000 aardappeltelers met wie PepsiCo een exclusief contract had om pootgoed te verkopen en hun productie terug te kopen.

PepsiCo herziet momenteel de order, maar weigerde vooralsnog verder commentaar te geven.

Bron: thehindu.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven