Aardappelmarktrapport week 48:

"Handel verliep overwegend zwak vanwege de onzekere pandemiesituatie"

Ook deze week verliep de handel overwegend zwak, vooral vanwege de onzekere pandemiesituatie. Door wegblijvende horeca en foodservice aanbieders, niet in de laatste plaats vanwege de afgelasting van festiviteiten en vanwege thuiswerkregelingen, vertraagde de afzet in toenemende mate. In Berlijn zijn enkele handelaren al gestart met de Kersthandel, waardoor er meer aandacht geschonken werd aan rassen die normaal gesproken minder in beeld zijn. Cypriotische vroege aardappelen, Annabelle en Spunta kwamen inmiddels in grotere aantallen op de markt, maar hadden uiteindelijk nog niet meer dan een aanvullende status, volgens het BLE.

Rheinland-Pfalz: vraag blijft bescheiden
Volgens het bericht van de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz presenteert de consumptieaardappelmarkt zich onveranderd. Ook al wordt er gesproken van licht gestegen omzetten, de vraag blijft bescheiden voor dit seizoen. Men heeft, zoals altijd, de hoop gevestigd op de periode voor Kerst. Het beperktere aanbod op de markt biedt speelruimte voor stijgende prijzen, die binnen afzienbare tijd voor prijscorrecties gebruikt zouden kunnen worden. Het prijsniveau is momenteel nog stabiel.

Hessen: deels lichte prijsverhogingen
De handel in consumptieaardappelen verloopt nog steeds rustig. Alleen met verkoopacties kan de handel op de korte termijn iets gestimuleerd worden. Een hoog uitsorteringspercentage beperkte het aanbod. Dit jaar is er meer sprake van wormvraat en holheid. Ten opzichte van de voorgaande week kunnen de telersprijzen zich goed staande houden, deels komt het tot lichte prijsverhogingen. Voor aardappelen van topkwaliteit kunnen toeslagen gevraagd worden. Het ruimen van de voorraden is al vergevorderd. Ondertussen zijn geschilde aardappelen iets goedkoper geworden. De onzekerheid in de horeca vanwege de aanhoudende coronabeperkingen is steeds meer merkbaar, aldus Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen.

Niedersachsen: rustig marktverloop
Voor de basis (sortering 35 - 65, minder dan 8% gebreken, lichte schil en huidvast, los per 100 kg) werden in de afgelopen week de volgende prijzen betaald:

Afhankelijk van de kwaliteit zijn er nog steeds prijstoeslagen of prijsverlagingen mogelijk. In de afgelopen week was het marktverloop zeer rustig, schrijft Bauernverband Niedersachsen


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven