Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Montse Baró

"Automatisering zorgt voor betere kwaliteit en doet de productiekosten dalen"

De consument tot een herhaalaankoop verleiden door hem of haar te laten genieten van een kwaliteits- en smaakvol stuk fruit, lijkt een van de grote uitdagingen waarvoor de Spaanse steenfruitsector nog staat. Er zal daarom niet alleen puik werk moeten worden geleverd in de veredeling en de teelt, maar ook in de pakstations waar efficiëntie en automatisering sleutelwoorden zijn om de stijging van de arbeidskosten op te vangen en om zich te kunnen onderscheiden op een markt die steeds veeleisender en concurrerender is.

"Het leveren van lekker fruit is al jaren onze grootste passie", zegt Montse Baró (op foto), kersvers voorzitster van Afrucat, de werkgeversorganisatie van de fruitsector in het Spaanse gewest Catalonië, en derde generatie van het familiebedrijf Baró e Hijos, dat in 1962 werd opgericht en zich toelegt op de teelt en afzet van steenfruit, peer en kaki. Het fruit van dit bedrijf uit de provincie Lleida wordt grotendeels geleverd aan supermarktketens, zowel in Spanje als in het buitenland.

"Onze grootste troef is de eigen teelt. De laatste jaren is veel vooruitgang geboekt op het vlak van het visuele aspect van het fruit, maar ik denk dat er op smaakgebied nog werk aan de winkel is. Tot nu toe werd er veel belang gehecht aan het suikergehalte, maar dat is niet het enige wat telt, want fruit kan heel zoet zijn en tegelijk toch een flauwe smaak hebben. Het doel is om het juiste evenwicht te vinden, want de consument wordt steeds veeleisender nu hij of zij kan kiezen uit een steeds groter aanbod van aantrekkelijke producten in het schap. Het aanbieden van smakelijk steenfruit is essentieel om de consumptie te verhogen. Daarom moeten we goede rassen hebben en het heel goed doen in het teelt- en oogstproces", vertelt ze.

En na de oogst is het van groot belang doeltreffend te sorteren. In 2017 voerde het bedrijf uit Lleida een uitbreiding en herstructurering van het pakstation door, aangezien het eigen teeltareaal steeds groter werd. Op dat moment werd ook de Pomone IV-sorteermachine van Maf Roda geïnstalleerd.

"We moesten ons sorteersysteem verbeteren om enkele stappen vooruit te zetten in onze zoektocht naar kwaliteit en kosten-optimalisatie. Want de arbeidskosten stijgen elk jaar opnieuw. We richtten ons in deze zoektocht niet op een specifieke machine, maar op een partner waarmee we op lange termijn een samenwerking konden uitbouwen en zo mee zouden kunnen evolueren met hun technologie. Maf Roda leek de geknipte kandidaat. Het is voor ons immers van essentieel belang om te kunnen rekenen op een uitstekende technische assistentie gedurende de 4 of 5 maanden dat ons seizoen duurt en waarin we in een razend tempo voortwerken", benadrukt Montse Baró.

"We gaan in mei van start met abrikoos. In juni hebben we al perziken, nectarines en paraguayo’s, in juli zomerperen en in het najaar zijn de kaki’s aan de beurt. En we hebben net een bergappelproject opgestart. Om met meerdere fruitsoorten tegelijk te werken, hebben we een veelzijdige machine nodig die ons in staat stelt om snel te schakelen indien nodig. Dergelijke veelzijdigheid wordt ons geboden door Pomone IV, met acht transportbanden die als twee van vier kunnen werken."

"Sinds we met Maf Roda in zee zijn gegaan, kijken we zowel naar de externe als interne kwaliteit bij de sortering, onder meer met nabij-infrarood spectroscopie (NIR). Daar zit toekomstmuziek in, want we kunnen daarmee de Brix-niveaus op de sorteerlijn zelf detecteren, zonder een representatief stuk fruit te moeten snijden. Op die manier kunnen we op dezelfde machine met verschillende categorieën aan de slag", voegt ze eraan toe.

Volgens Montse Baró zal de automatisering en robotisering van de processen een sleutelfactor zijn om concurrerend te kunnen blijven op de markt. "Vorig jaar hebben we een bezoek gebracht aan de fabriek van Maf Roda in Frankrijk, waar we zeer interessante prototypes op het vlak van robotisering hebben kunnen zien. Ik denk dat de sector daar steeds meer oog voor heeft om enerzijds de kwaliteit te verbeteren en anderzijds de productiekosten, die voornamelijk het inhuren van personeel betreffen, naar beneden te halen. Als we ons staande willen houden op de internationale markten, moeten we beseffen dat landen als Griekenland en Turkije de afgelopen jaren hun kwaliteit aanzienlijk hebben verbeterd, terwijl hun productiekosten beduidend lager liggen dan die van ons."

Met investeren in automatisering kan niet alleen bespaard worden op arbeidskosten, maar kunnen ook situaties voorkomen worden zoals we aan het begin van de pandemie hebben meegemaakt. "In de lente van vorig jaar hadden we op een bepaald moment slechts 20% van ons personeelsbestand beschikbaar. Dergelijke situaties zijn niet te voorspellen, maar het is duidelijk dat als het één keer is gebeurd, het nog een keer kan voorvallen. We kunnen dus maar beter voorbereid zijn."

Voor meer informatie:
Montse Baró
Baró e Hijos  S.L.
C/Prat de la Iba, 7
25171 Albatàrrec (Lleida) - Spanje
Tel: +34 606508639
montse@baroehijos.com
www.baroehijos.com 


María Cabello
Roda Ibérica S.L.
Avda. de la Llibertat n.º 53
46600 Alzira (Valencia) - Spanje
Tel: +34 962403011
mcabello@mafroda.es 
www.maf-roda.com 

Publicatiedatum: