Onder invloed van klimaatverandering verandert de zuurgraad en dus de smaak van clementines. Dit is een van de bevinding van onderzoekers van INRAe, een Frans onderzoeksinstituut dat zich inzet voor een samenhangende en duurzame ontwikkeling van landbouw, voedsel en milieu, die de ontwikkeling van deze citrus bestuderen in het onderzoekscentrum van San Giuliano, op Corsica.
“Hoe meer suiker er in een product zit, hoe minder het natuurlijke aroma ervan te proeven is.” Onderzoeker Olivier Pailly en zijn team zijn tot de conclusie gekomen dat de temperatuurstijging tijdens de rijpingsfase in de herfst de clementines ‘dwong’ tot overconsumptie van energie en dus tot het aanspreken van de reserves aan citroenzuur. Een situatie die het risico op het verliezen van de officiële certificaat voor beschermde geografische aanduiding (BGA) ‘Clementine van Corsica’ vergroot, aangezien dit certificaat een bepaalde minimale zuurgraadniveau vereist.
De onderzoekers, gevestigd in San-Giuliano (Haute-Corse), werken echter al enkele jaren aan een aantal alternatieven, waaronder de ontwikkeling van biologische tuinbouw die de zuurgraad van de clementines zou moeten bevorderen en het 'manipuleren' van de cellen of genen van de clementines.