BLE-marktrapport week 47/2021:

"Spaanse clementines hadden soms bijna een monopolie op de markt"

Bij de clementines domineerden Spaanse ladingen de markt. Soms hadden ze bijna een monopolie op de markt. Op verschillende plaatsen doken Marokkaanse Nour clementines op, hun aanbod had zich merkbaar uitgebreid. Ook de kwaliteit was goed, waardoor men ze over het algemeen vlot kwijtraakte. Italiaanse partijen met blad vulden het aanbod met geringe hoeveelheden aan. In de categorie Satsuma's hadden de Turkse importen zich duidelijk uitgebreid.

De handel verliep in rustige banen. Spaanse partijen completeerden het productpalet. Bij de mandarijnen was er bijna geen aanbod meer: enkele Zuid-Afrikaanse en Italiaanse partijen werden door Turkse en Chileense partijen geflankeerd. In z'n totaliteit was de vraag toegenomen als gevolg van de lage temperaturen. Aangezien echter ook het aanbod groter was geworden konden er geen prijsverhogingen door worden gevoerd. Af en toe waren er zelfs prijsverlagingen te zien, die niet bijzonder sterk uitvielen.

Appelen
Er stond een breed aanbod gereed, waarbij Duitse appelen de grootste betekenis hadden. In sommige gevallen steeg de vraag naar rode appelen.

Peren
De handel verliep continu in een gematigd tempo, de vraag was zeer beperkt en kon zonder problemen gedekt worden. Italiaanse Abate Fetel, Santa Maria en Williams Christ peren bleven duur.

Druiven
Italiaanse partijen domineerden duidelijk de markt: voornamelijk Italia, Crimson Seedless en Michele Palieri.

Sinaasappelen
Spaanse Navelina sinaasappelen overtroffen de concurrentie qua hoeveelheid. Italiaanse en Griekse Navelina sinaasappelen, evenals Spaanse Navel, hadden hooguit een completerend karakter. 

Citroenen
Spaanse leveringen domineerden de markt: Primofiori werd steeds vaker in verschillende verpakkingseenheden gepresenteerd, waarbij de 15 kg verpakking nog steeds domineerde.

Bananen
De afzet verliep in rustige banen, de prijzen ontwikkelden zich afhankelijk van de markt eerder verschillend.

Bloemkool
De afzetmogelijkheden hadden zich tijdelijk verbeterd als gevolg van de lage temperaturen. Hierdoor kwam het goed uit dat het aanbod aan Italiaanse en Franse partijen zich had uitgebreid.

Sla
IJsbergsla kwam uitsluitend uit Spanje. De aanvoer was enigszins afgenomen, maar was over het algemeen voldoende om de vraag te dekken. Alles bij elkaar tendeerden de prijzen uiteindelijk toch naar beneden.

Komkommers
Spaanse komkommers domineerden de markt, Belgische, Griekse en Nederlandse ladingen vulden het aanbod aan, maar lang niet in alle sorteringen. Ook de eerste Marokkaanse importen arriveerden.

Tomaten
Er stond een veelzijdig assortiment gereed, waarbij de Turkse aanvoer duidelijk was toegenomen. Wat betreft de prijzen was er over het algemeen geen eenduidige lijn te herkennen.

Paprika's
Spaanse partijen domineerden de markt, gevolgd door Turkse en Marokkaanse. De voorheen dominerende Nederlandse en Belgische partijen speelden slechts nog een minimale rol.

Bron: BLE


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven