Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Manuel Peris, van Spaans citrusteler Agribio Terra Organic:

"Met bioteelt bieden we de bodem als levend organisme totale bescherming"

Hoewel de rijping van het citrus op Spaanse bodem in het seizoensbegin wat vertraging heeft opgelopen, vordert de oogst nu toch goed. Ook het biologische teeltbedrijf Agribio Terra Organic plukt ondertussen weer mooie volumes.

"We hebben een moeilijke seizoensstart gekend door drie factoren, waardoor de afzet minder vlot verliep dan gebruikelijk. Eerst en vooral liep de rijping van het fruit wat vertraging op. Wegens laattijdige aankomsten van de schepen was er op dat moment ook nog veel citrus uit het zuidelijk halfrond op de Europese markt aanwezig en als derde reden waren er de beperkende coronamaatregelen die de afzet op de bestemmingsmarkten er niet makkelijker op maakten", vertelt Manuel Peris, commercieel verantwoordelijke van Agribio.

"Maar de kwaliteit van het fruit was van in het begin wel uitstekend, dankzij gunstige weersomstandigheden die zorgden voor een volle smaak en een voor de tijd van het jaar intense kleur van het fruit", voegt hij eraan toe.

Ondertussen baart de opflakkering van het coronavirus in meerdere delen van Europa weer zorgen. "Na een wat moeizame start krijgen de verwachtingen voor de rest van het seizoen een knauw door mogelijke lockdowns in landen zoals Duitsland, Frankrijk en Oostenrijk, waar onze belangrijkste markten liggen. Als de horeca weer vroeger moet sluiten, zal dat invloed hebben op de afzet richting groothandelsmarkten, met name voor citroenen en sinaasappelen. Maar voorlopig leidt de toename van het aantal besmettingen nog niet tot een duidelijke wijziging van het consumptiepatroon, zoals wel het geval was in de eerste golf", aldus Manuel Peris.

Agribio Terra Organic is gespecialiseerd in de teelt en afzet van biologische groenten en fruit. Citrus is het hoofdproduct van dit bedrijf uit Valencia, dat percelen heeft in Andalusië, Murcia, de Valenciaanse Gemeenschap en Catalonië. Binnen Spanje teelt het Agribio van zuid tot noord biologische sinaasappelen, citroenen, clementines, mandarijnen, limes en grapefruit, waardoor het tijdens het Spaanse seizoen continu productie heeft. "Hierdoor kunnen we onze klanten gedurende een lange periode de verschillende rassen aanbieden, die we altijd oogsten met de juiste rijpheid", benadrukt Manuel Peris.

De concurrentie uit derde landen zoals Marokko, Egypte of Turkije neemt steeds verder toe, maar de impact is minder groot in het biologische segment. "Spanje is een belangrijke speler binnen Europa, waar de concurrentie vooral bestaat uit onze buren Italië en Griekenland. Ook buiten Europa wordt er steeds meer biologisch citrus geteeld, maar wij hebben het voordeel van de nabijheid, zodat ons aanbod heel vers in de schappen van de Europese supermarkten belandt. Eens het fruit is geoogst, bereikt het na 2 of 3 dagen al de klant. Momenteel neemt de markt de beschikbare volumes goed op en kunnen we ondanks het feit dat de productiekosten in derde landen lager zijn, toch concurrerend blijven."

Dit jaar wil Agribio zich blijven aanpassen aan de marktvraag, waarbij de nadruk ligt op projecten gericht op duurzame teelt, zoals het onlangs gelanceerde Growing for Life-label, dat tot stand kwam met de hulp van Bureau Veritas, een mondiaal opererende business-to-business dienstverlener op het gebied van testen, inspecteren en certificeren. Het project is gebaseerd op vier fundamentele pijlers: optimalisatie van het ecosysteem, biologisch gewasbeheer, collectieve intelligentie en techno-economische efficiëntie. Die laatste pijler is belangrijk voor de teler, want de productie moet ook winstgevend zijn.

"Dit project is geboren in Frankrijk en we hebben het oorspronkelijk voor de Franse markt gecertificeerd als Les Acteurs du Vivant, maar om het internationaal te kunnen promoten hebben we het voor de andere markten tot Growing for Life gedoopt", vertelt Manuel Peris. "Dit label richt zich op de gezondheid van de bodem, want zonder dit medium heb je geen productie. Het komt erop aan de staat van de bodem in ere te houden. Het project heeft ook als doel de opwarming van de aarde tegen te gaan, aangezien alom geweten is dat veel uitstoot uit de land- en tuinbouw afkomstig is. We beogen ook de bescherming van de levende wezens in de omgeving van de percelen en een duurzaam gebruik van het water. Sinds we met deze teeltmethode van start zijn gegaan, zijn we erin geslaagd om tot 25% water te besparen. We willen rijke bodems creëren die meer koolstof kunnen vasthouden", zegt Manuel Peris. "Het is ook belangrijk dat we de teler een goed rendement kunnen garanderen door te investeren in duurzame energie."

Volgens de commercieel verantwoordelijke van Agribio wordt de klant ook duidelijk geïnformeerd over de manier van telen onder het Growing for Life-label. "De interesse van de consument varieert wel een beetje van land tot land. Frankrijk is bijvoorbeeld een land dat heel gevoelig is voor het concept van verantwoorde teelt. De grote supermarktketens creëren ook al distributiemerken met vergelijkbare initiatieven, dus ons beleid past bij de huidige markttrend. Met een label als Growing for Life kunnen we ons zeker onderscheiden van de concurrentie en een product aanbieden met toegevoegde waarde voor de biologische tuinbouw."

Voor meer informatie:
Manuel Peris
Agribio Terra Organic
Polígono Industrial La Coma, C/ 12, n.º 54
46220 Picassent (Valencia) - Spanje
Tel.: +34 961 232 646
manuel.peris@agribio-organic.com 
www.agribioterraorganic.com  

Publicatiedatum: