Anton Viljoen, South African Table Grape Industry:

"Nieuwe druivenrassen vergroten concurrentiekracht Noordkaap"

Twee weken geleden is de druivenoogst weer begonnen in de Noordkaap. "Het fruit staat er heel mooi op en de maatvoering stemt me echt tevreden", zegt Anton Viljoen, voorzitter van de South African Table Grape Industry (SATI).

Rechts: Sweet Globe van Zuid-Afrikaanse teelt, dat op veel belangstelling kan rekenen uit Azië.

"Vanwege eerder frisse weersomstandigheden is het rijpen van het fruit langzaam gegaan in de Noordkaap, maar nu komt de oogst toch stilaan goed op gang."

De Noordkaap heeft de afgelopen jaren zwaar geïnvesteerd in nieuwe rassen en voor het eerst zullen deze jonge aanplanten nu voor grote volumes zorgen. Dit gegeven zal de concurrentiekracht van de regio ongetwijfeld vergroten.

"De regio heeft eigenlijk lang getalmd met het vervangen van oudere variëteiten zoals Sugraone, Thompson, Early Sweet en Flame door druiven van de nieuwe generatie," merkt Anton Viljoen op. "Zo had het toch wat marktaandeel verloren aan vroege overstappers zoals Peru."

Maar de afgelopen jaren hebben telers langs de Orange River alsnog nieuwe rassen zoals Timpson, Sweet Globe, Sweet Celebration en Autumn Crisp op hun percelen aangeplant. "De nieuwe rassen zien er heel goed uit en doen het prima in dit gebied", zegt hij. "We zijn er erg blij mee." Anton Viljoen merkt op dat er vanuit Azië veel interesse is in Sweet Globe druiven, mede als gevolg van de hevige regenval die de Indiase druivenoogst belemmert.

"Momenteel is Peru sterk in Europa, vooral met druiven als Sweet Globe. Maar nu de oogst in de VS op z’n einde loopt, kijkt de Amerikaanse markt hopelijk naar Peru voor verse aanvoer" zo zegt Anton Viljoen, "wat dan meer ruimte in Europa moet creëren voor Zuid-Afrika."

"Ook in de druivengaarden van Berg River en Hex River, waar de oogst waarschijnlijk respectievelijk net voor en net na nieuwjaar van start zal gaan, ziet het fruit er uitstekend uit," geeft Viljoen nog mee.

Autumn Crisp, van veredelaar Sun World, is een van de nieuwe rassen waar telers uit de Noordkaap zwaar in hebben geïnvesteerd.

Voor meer informatie:
Anton Viljoen
South African Table Grape Industry
Tel: +27 21 863 0366
info@satgi.co.za
www.satgi.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven