Het jaar 2021 lijkt opnieuw een absoluut topjaar voor de Hollandse uien te worden, zo meldt Holland Onions. De verwachtingen van de Nederlandse exportkoepel voor wat betreft de exportvoorraad lijken op basis van de oogstverwachtingen richting de 1,3 miljoen ton te gaan. Na het vorige seizoen waarin de epische exportgrens van 1,2 miljoen ton uiteindelijk gemakkelijk werd gepasseerd, kwam ook dit exportseizoen al vroeg in full swing, al zij het dat de vraag minder breed is dan het vorige seizoen. De exportteller staat voor dit seizoen na de eerste 18 weken al ver voorbij de half miljoen ton. In het vorig seizoen werd in dezelfde periode 531.000 ton aan 129 landen in het buitenland verkocht ten opzichte van 486.000 ton in het seizoen daarvoor over dezelfde periode. De tendens van een duurzame exportgroei van gemiddeld 4% per jaar blijft daarmee volledig in de pas met de wereldwijde productiegroei.
Een punt van aandacht is wel dat elders de uienoogst ook fors is, wat het dit seizoen extra spannend maakt. Bijvoorbeeld binnen Europa zijn er 7,4 miljoen ton uien geoogst, dat is 700.000 ton meer dan het voorgaande seizoen dat overigens met 6,7 miljoen ton erg mager was.
Recordopbrengst
Volgens de voorlopige oogstramingen bedraagt de bruto opbrengst van de uienvelden dit seizoen ongeveer 1,6 miljoen ton. Dat is bijna 20% meer dan vorig seizoen van het land kwam. Er is dit seizoen op 30,1 duizend hectare zaaiuien geteeld. Dat is ruim 10% meer dan het vorige seizoen. Al met al is de verwachting dat dit seizoen de exportvoorraad zo’n 100.000 ton meer is dan het vorige.
Binnenlandse consumptie in de lift
Ook voor wat betreft de huishoudelijke aankoop van verse uien op de binnenlandse markt valt er over de eerste helft van 2021 een flinke plus te constateren. Met maar liefst een groei van 16% is de ui ook binnen de Nederlandse landsgrenzen met kop en schouders de snelst groeiende groente. Een deel van de groei is terug te herleiden op het meer uit eigen keuken eten omdat restaurants niet of minder toegankelijk waren. Maar los daarvan biedt het voor de ui een kans om nog geliefder te worden in de keuken dan hij al was! De verkoop van zowel tomaten als komkommers blijft hierop ver achter met schrille groeicijfers van ‘maar’ 2 en 3%.
Grote volumestijgers
Een grote volumestijger in de afzet blijft Ivoorkust. Het lijkt het er definitief op dat Senegal langzaam maar zeker wordt ingelopen. Een andere grote volumestijger is Nicaragua. De export naar dit land heeft zich dit seizoen meer dan verdubbeld tot ruim 16.000 ton. Maar ook de Midden-Amerikaanse buurlanden El Salvador en Honduras blazen een behoorlijk deuntje mee. Op het Aziatische continent tekent zich een substantiële groei naar Taiwan en een zich verder doorzettende groei naar Hong Kong af. Taiwan neemt op dit moment al ruim 6.000 ton af en nestelt zich daarmee op een 18e positie in de top 20, komende van een 100e positie.
Ook al wordt 92% van de wereldwijde uienproductie voor de lokale markt geteeld en geconsumeerd, de resterende 8% blijkt onmisbaar om mondiaal lokale tekorten te kunnen aanvullen. De Hollandse uienkoepel functioneert hierin met 20% marktaandeel al decennialang als een uiterst betrouwbare ‘gatenvuller’ die afnemers waar ook ter wereld voor een heel nette prijs bediend. Daarmee is de Holland Onion ook nog eens heel sociaal, want in de landen waar naartoe geëxporteerd wordt, hebben consumenten vaak een krappe beurs waaruit het grootste deel naar voedsel gaat.
Ook dichterbij huis flinke groei
Groot Brittannië plust ondanks de Brexit opnieuw flink ten opzichte van vorig seizoen en neemt nu al meer dan 46 miljoen kilo af. Hetzelfde kan geconstateerd worden bij Italië en Finland, en de landen van de voormalige republiek Joegoslavië: Kroatië, Montenegro, Bosnia Herzegovina en Kosovo. De exportverdiensten naar Cyprus, Hongarije en Roemenië zijn zeker ook vermeldenswaard. Cyprus is maar liefst 46 plaatsen gestegen. Ook Turkije heeft zich voor het eerst gemeld, zij het wat schoorvoetend met 50 ton.
Bron: Holland Onions