Toename van Medicanes

Slecht weer blijft Sicilië teisteren

Een nieuwe onweersgolf, dit keer tussen Gela en Ispica, heeft op 29 november op Sicilië een gebied getroffen waar vele kassen staan. De schade is niet enorm, althans niet overal, maar op sommige teeltbedrijven zijn de kassen of tunnels toch gedeeltelijk verwoest.

Door het onweer is de draagconstructie van deze ijzeren kas gebogen en het plastic gescheurd.

Voor sommige teeltgebieden is het de derde keer in minder dan een maand dat ze te maken hebben met stormachtig weer. Telkens weer opnieuw moeten hier en daar herstellingswerken worden uitgevoerd, zodat het op den duur een groot probleem wordt voor de getroffen telers. Een teler uit Marina di Ragusa spreekt van maar liefst € 30.000 schade aan de plastic folie van de kassen. Misschien niet onoverkomelijk, maar het weegt op het bedrijfsbudget en het gezinsinkomen. Andere bedrijven liepen schade op aan de magazijnen, waarbij verpakkingsmateriaal, meststoffen en gewasbeschermingsmiddelen verloren zijn gegaan.

Houten/betonnen kas letterlijk met de grond gelijkgemaakt

Deze plotselinge en verwoestende weersomstandigheden komen steeds vaker voor in het Middellandse Zeegebied. De stijging van de temperatuur van de Middellandse Zee veroorzaakt zogenaamde Medicanes – een samenvoeging van de Engelse termen voor Middellandse Zee (Mediterranean) en orkaan (hurricane) – die volgens meteorologen alsmaar meer zullen voorkomen.

En nu komt weer het probleem bovendrijven dat verzekeringen geen contracten afsluiten voor schade aan houten/betonnen constructies veroorzaakt door ongunstige weersomstandigheden en ook de overheid geen financiële steun voorziet, terwijl een groot deel van de kassen op Sicilië nog uit deze materialen zijn opgetrokken. In andere mediterrane landen wordt daarvoor wel staatssteun verstrekt in de meest uiteenlopende vormen, maar Italië verkiest zich strikt aan de Europese richtlijnen te houden.

Tunnel met gescheurd plastic, wat als klein schadegeval kan worden beschouwd.

Slecht weer lijkt vandaag de dag een lot dat deze gebieden beschoren is, maar het komt precies op een moment dat alles tegenzit. De marktvoorwaarden voor de kasproducten zijn niet goed te noemen door de daling van de vraag in de maand november, de productiekosten blijven stijgen, tot gemiddelde 40% meer, en de retail gaat maar door met promoties ten koste van de teler.

Ook de export heeft tot nu toe allerminst mooie resultaten opgeleverd, maar dat kan de komende weken misschien nog worden gecompenseerd door een aantrekkende vraag in de kerstperiode, wat traditioneel een moment is waarop de markten herleven.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven