Marokkaanse Delassus verwacht 3.000 ton Hass-avocado's in 2024 te oogsten

In Marokko ging de avocado-oogst in november al van start. Er wordt een goed seizoen verwacht. Eén exporteur hoopt zijn Hass-productie flink op te schalen, zodat deze 10% van de totale Marokkaanse Hass-oogst zal vertegenwoordigen. Het bedrijf hoopt daarnaast de Nederlandse markt te betreden, aangezien Nederland een belangrijke avocado-importeur is. 

Faitha Charrat, commercieel en marketing directeur bij Delassus, vertelt dat de avocado wereldwijd nog altijd aan populariteit wint. "Sociale media en de trend voor gezonde voeding jagen de consumentenvraag naar avocado aan. Overal ter wereld hebben landen geïnvesteerd in deze categorie en het groeipotentieel is enorm. Op het noordelijk halfrond zijn Spanje, Israël, en sinds kort ook Marokko, succesvol. Israël geldt als de grootste exporteur op het noordelijk halfrond, met een export van 78.000 ton avocado's. De export van Spanje doet hier echter nauwelijks voor onder. Dit is te danken aan het feit dat Spanje haar eigen productie aanvult met fruit uit Marokko, dat zij importeert en vervolgens weer exporteert. Marokko exporteert 32.000 ton en de helft hiervan is bestemd voor Spanje."

Delassus startte in november al met de export van Fuerte-avocado's en binnenkort zullen ook de eerste Hass-avocado's de markt bereiken. "Het Marokkaanse seizoen ging van start met het ras Fuerte. Half december zal Delassus ook het zeer populaire ras Hass beschikbaar hebben, dat geleverd zal worden aan klanten in het VK. De boomgaarden zijn jong en zullen over niet al te lange tijd hun volledige productiepotentieel bereiken. Tegen 2024 zullen we tot wel 3.000 ton Hass-avocado's kunnen oogsten. Dit komt neer op 10% van de totale Marokkaanse Hass-oogst. Momenteel is het afzetvenster voor Delassus krap, en heeft het bedrijf acht weken om haar fruit af te zetten."

De Europese markt is het belangrijkst. Delassus hoopt voet aan de grond te krijgen in Nederland, aangezien dit land enorme aantallen avocado's importeert. "Wat betreft de import geldt Europa als de tweede grootste markt, met een import van 685.000 ton, ofwel 33% van de wereldwijde avocado-import. Dit aantal is de afgelopen zes jaar ruim verdubbeld, van 310.000 ton in 2014. Het land dat het grootste aandeel in de import heeft, is Nederland, dat zich met een import van 420.000 ton de op één na grootste importeur van avocado's ter wereld mag noemen. Hoe is het dan toch mogelijk dat Delassus nog geen avocado's naar Nederland exporteert? Dit is iets wat Nederlandse importeurs die interesse in onze avocado's hebben zich eens af zouden moeten vragen!" zegt Charrat tot slot. 

Voor meer informatie: 
Fatiha Charrat
Delassus Group
Tel: +212 665 186 868
Fatiha@delassus.com 
www.delassus.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven