EU oogstte 36,8 mln ton fruit, zachtfruit en noten in 2020

In de EU wordt een verscheidenheid aan fruitsoorten en noten geteeld. In 2020 werden er in de EU naar schatting 36,8 mln ton fruit, zachtfruit en noten geoogst, waarvan 14,3 mln ton hardfruit (appelen en peren), 11,4 mln ton citrus (zoals sinaasappelen, mandarijnen en citroenen) en 6,5 mln ton steenfruit (zoals perziken, nectarines, abrikozen, kersen en pruimen). 

Hierbij kwamen ook nog eens 2,7 mln ton exotische fruitsoorten (zoals vijgen, kiwi's, avocado's en bananen), 1,3 mln ton noten en 700.000 ton zachtfruit. 
  

Spanje en Italië zijn de grootste fruitproducerende EU-landen, hoewel  voor enkele specifieke categorieën andere lidstaten zich de grootste producenten kunnen noemen.

Er worden wereldwijd duizenden appelrassen geteeld. De meeste hiervan werden ontwikkeld voor de teelt in verschillende klimaten, waardoor er in alle lidstaten op commerciële schaal appelen kunnen worden geteeld. 

In 2020 was ongeveer drie op elke tien in de EU geteelde appelen (30%) afkomstig uit Polen. De overige grote appelproducenten in de EU waren Italië (20,8% van de totale EU-productie) en Frankrijk (13,7%). De teelt van sinaasappelen en perziken wordt echter beperkt door de weersomstandigheden. Meer dan 90% van alle sinaasappelen en perziken die in de EU werden geteeld, waren afkomstig uit Spanje, Italië en Griekenland. 

Bron: ec.europa.eu


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven