"Kleinere oogst en grote prijsdruk kenmerken Duitse spruitenmarkt"

Het Duitse spruitenseizoen bereikt langzaam maar zeker het hoogtepunt, want spruiten zijn traditioneel juist in de periode voor Kerst bijzonder populair bij consumenten. We spraken met Eric Müller, een gespecialiseerde teler uit het Noord-Duitse teeltgebied Dithmarschen, over het huidige seizoen.

"De oogst is dit jaar naar verhouding eerder gering met een hoog aandeel kleinere spruiten," vertelt Eric. "De kleinere spruiten zijn weliswaar populairder bij de consumenten, aangezien ze over het algemeen mooier zijn, maar de handel vraagt nog steeds overwegend om grotere maten, maat 30-40 ongeveer. Er is dus sprake van een zekere kloof op de markt."

Eric Müller teelt spruiten in het Noord-Duitse teeltgebied Dithmarschen en levert zijn producten overwegend aan de retail.
Foto: Eric Müller

Merkbare prijsdruk
De vraag is tot nu toe eerder beperkt gebleven. Ondertussen oefenen de belangrijkste exportlanden, Nederland en België, grote druk uit op de prijs, ziet Eric. "In totaal ligt de prijs circa 10-15% onder het niveau van vorig jaar. We hopen nu op een snelle koudegolf, zodat spruiten weer in het zicht komen van de consument en hopelijk ook de prijzen iets omhoog gaan. Wat eveneens meespeelt is dat men afgelopen jaar vanwege de lockdowns en horecasluiting veel thuis gekookt heeft en de vraag naar spruiten hierdoor hoger was."


De spruiten groeien en gedijen bijzonder goed in het teeltgebied Dithmarschen / Foto: Eric Müller 

Tweede helft van het seizoen
Vanaf 18 september - circa een week later dan vorig jaar - konden de eerste spruiten van dit seizoen geoogst worden. Traditioneel neemt de vraag vlak voor Kerst nogmaals duidelijk toe. "In de week voor Kerst zien we niet zelden een verdrievoudiging van de afzet. Daarna neemt de vraag tendentieel af, waarna we circa midden tot eind januari de laatste partijen op de markt brengen", besluit Eric.

Voor meer informatie:
Eric Müller
Alte Landstraße 1
25709 Helse, Duitsland
Tel: +49 171 860 8403
muellersprout@aol.com      


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven