Murcia is klaar om nieuw citrussoort yuzu te omarmen

Yuzu (Citrus junus), een citrus afkomstig uit China die vooral populair is in Japan, wordt nu al voor het derde jaar op rij geoogst in het Proefcentrum voor Tuinbouw Llano de Molina, in de gemeente Molina de Segura, op een perceel van 4.900 m² waar de yuzubomen naast 32 andere soorten citrus groeien. Hier wordt de teelt getest van meerdere variëteiten van sinaasappelen, citroenen, mandarijnen en grapefruit, maar ook van exotisch citrus zoals Boeddha's hand, citruskaviaar (fingerlime), kumquat, Mexicaanse lime, calamondin, Chandler pomelo of Faustrime, die steeds belangrijker worden in de betere gastronomie.

"Van een van de yuzubomen is er al 30 kilo geoogst, wat een aanzienlijke hoeveelheid is", aldus het gewestelijke ministerie van Landbouw, dat verantwoordelijk is voor het beheer van deze tests met nieuwe gewassen via de Dienst voor Opleiding en Technologie-overdracht.

"Yuzu is een zuur en zeer aromatisch fruit waarvan de smaak doet denken aan een mix van grapefruit, lime, mandarijn en mango", vertellen ze bij het ministerie. Het wordt meestal niet direct gegeten, maar het sap en de schil worden zowel in de cosmetica als in de keuken gebruikt. "Het heeft geweldige antioxiderende, ontstekingsremmende en antimicrobiële eigenschappen en een hoog gehalte aan vitamine C. Het is een van de belangrijkste ingrediënten in de Japanse keuken."

Op dit moment worden er alleen proeven uitgevoerd om te kijken of yuzu in de toekomst eventueel een alternatief kan worden voor andere gewassen die het qua teelt nu nog goed doen in Murcia en ook qua afzet nog mooie resultaten opleveren. Of yuzu succesvol zal worden, is nog koffiedik kijken, maar om het fruit een handje toe te steken in zijn opmars, zal een deel van de oogst geleverd worden aan de koksschool van de regio Murcia en aan het Centrum voor Opleiding en Ervaringen in de Tuinbouw (Cifea) in Molina de Segura, met als doel de studenten en docenten te laten experimenteren met dit veelzijdige fruit.

Bron: laverdad.es


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.