Zuidwest-Spanje

Waterrechten zijn bepalend voor de waarde van tuinbouwbedrijven in Huelva

De overname van Atlantic Blue door het Chileense bedrijf Hortifrut voor de som van €248 mln geeft een indicatie van de waarde van de tuinbouw in Huelva. Uiteraard is water van cruciaal belang in deze tuinbouwregio. Volgens Angel Gorostidi, de voorzitter van het Irrigatie Comité in El Fresno, kan de meest winstgevende fruitcategorie, zachtfruit, zonder water niet rendabel worden geteeld.  

Gorostidi geeft aan dat waterrechten ervoor kunnen zorgen dat de  waarde van land verdubbelt, en sommige telers stellen dat de waarde nog verder toeneemt wanneer er ook oppervlaktewater beschikbaar is. 

Advocaat Rafael Padilla, die is gespecialiseerd in onroerend goed, vertelt dat de prijs voor een regentuinbouwbedrijf tussen de €10.000 en €12.000 bedraagt, terwijl een geïrrigeerd bedrijf tussen de €60.000 en €100.000 opbrengt. Hieruit blijkt wel dat waterrechten en de beschikbaarheid van water in grote mate bepalend zijn voor de waarde van het land. 

De prijzen van tuinbouwbedrijven die beschikken over legale irrigatierechten in de zogenaamde Kroon van Doñana, waaronder de dorpen Almonte, Rociana del Condado, Bonares, Lucena del Puerto en Moguer vallen, blijven dan ook stijgen. 

Bron: blueberriesconsulting.com
Foto: Dreamstime.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven