Egyptisch aardbeienseizoen in volle gang

Half november is de export van Egyptische aardbeien officieel van start gegaan. Eén exporteur rekent dit jaar op een goed seizoen, aangezien zowel de vraag als het aanbod uitstekend zijn. De prijzen zullen licht stijgen, omdat de transportkosten dit seizoen hoger zijn, en dit geldt met name voor de kosten van luchtvracht. 

Volgens Amr Kadah, CEO van het Egyptische AGF-exportbedrijf Fruit Kingdom, is het aardbeienseizoen momenteel in volle gang en zal dat nog wel even zo blijven. "We zijn begin november aan de aardbeienoogst begonnen. De export ging twee weken daarna van start, toen het fruit over de gewenste kwaliteit beschikte. De teelt start in augustus. Twee maanden later kunnen de eerste aardbeien worden geplukt. Het oogstseizoen duurt ruim zeven maanden."

Dit jaar zijn de Egyptische aardbeien iets duurder als gevolg van de hogere logistieke kosten. Kadah licht dit toe: "Het weer was optimaal voor de teelt van aardbeien en had geen nadelig effect op het fruit. Egyptische aardbeien onderscheiden zich door hun heerlijke smaak, hoge kwaliteit en gemiddelde prijs. De kosten van verlading, en dan met name luchtvrachtverlading, zijn momenteel echter zo hoog dat de exportprijzen ook zijn gestegen."

 

Kadah legt uit dat Egyptische aardbeien hun weg vinden naar markten in meer dan 50 verschillende landen. "In de meeste Europese landen zijn Egyptische aardbeien verkrijgbaar, evenals in de Golfstaten, Rusland en Azië. De aardbeien worden naar ruim 50 landen over de hele wereld geëxporteerd en kunnen ieder jaar weer rekenen op een sterke vraag. De voornaamste markten voor onze aardbeien zijn België, Duitsland, het VK, Rusland, Nederland, Frankrijk, Ierland, de Verenigde Arabische Emiraten, Oman en Maleisië."

Fruit Kingdom hoopt dit jaar zowel de export van verse als van diepgevroren aardbeien op te schalen, aangezien het bedrijf haar teeltareaal heeft uitgebreid. "In 2020 bereikte de totale Egyptische aardbeienproductie 500.000 ton. Het aardbeienareaal in Egypte breidde dit jaar uit tot 16.187 hectare. We verwachten onze export van verse aardbeien dit seizoen te kunnen verhogen tot ruim 30.000 ton. Daarnaast exporteren we ook diepgevroren aardbeien. De export  hiervan start in februari, zodra het exportseizoen van verse aardbeien is beëindigd. Ik verwacht dat de export van diepgevroren aardbeien dit seizoen ruim 200.000 ton zal bedragen, Egypte is de grootste exporteur van diepgevroren aardbeien."

“Gezien de sterke vraag naar Egyptische aardbeien rekenen we dit jaar op een zeer goed seizoen. We hebben het product verder ontwikkeld tot we de beste rassen hadden, zoals Sweet Sensation, Fortuna en Festival. Deze rassen zijn smaakvol, aromatisch en hebben een Brix van 9," zegt Kadah tot slot. 

Voor meer informatie: 
Amr Kadah
Fruit Kingdom for Export
Tel: +20 100 928 8377
amr.kadah@mail.ru    
www.linkedin.com/in/amr-kadah 
www.facebook.com/Egyptian.Fruit 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven