Laatste Zespri-zendingen van het seizoen verlaten de haven van Tauranga

De laatste zendingen van de Zespri-kiwioogst van dit seizoen hebben de haven van Tauranga verlaten. Hiermee komt er een einde aan een sterk maar uitdagend Nieuw-Zeelands kiwiseizoen.

De laatste 1.800 ton Zespri Green-kiwi's bevinden zich aan boord van de MV Kakariki en zullen Tokio en Kobe begin december bereiken. De laatste koelcontainers met bestemming Hongkong worden de komende dagen verladen. 

Alastair Hulbert, chief global supply officer, vertelt dat Zespri vanwege de ontwrichting van de wereldwijde scheepvaart dit seizoen heeft gekozen voor gecharterde koelschepen, waarvan er dit jaar 66 werden ingezet, tegenover 49 vorig jaar. Zo'n 17.000 koelcontainers waren nodig om de 177 mln kartons (ofwel 620.000 ton) klasse I kiwi's naar klanten en consumenten over de hele wereld te vervoeren, en dat in een seizoen waarin de impact van de Covid-19-pandemie wederom groot was.

“Dit was zonder twijfel ons lastigste seizoen tot nu toe, waarin we kampten met zowel een tekort aan arbeidskrachten en hogere kosten als de complexiteit en onzekerheid rondom Covid-19. Waarschijnlijk zullen we in de aanloop naar het seizoen 2022 ook nog met deze uitdagingen te maken hebben," zegt Hulbert. 

"De pandemie en de aanhoudende verstoring van de scheepvaart waar deze mee gepaard gaat, heeft ertoe geleid dat we het aantal gecharterde koelschepen hebben opgevoerd om ons fruit veilig en flexibel naar de belangrijkste havens in Azië, Noord-Europa en het Middellandse Zeegebied te verladen. Op deze manier konden we de impact van de wereldwijde logistieke ontwrichting op ons seizoen minimaliseren."

Dankzij de langdurige samenwerking tussen Zespri en Fresh Carriers konden alle drie de nieuwe, gespecialiseerde koelschepen dit seizoen ingezet worden. De schepen waren net op tijd gereed om de broodnodige extra capaciteit voor dit seizoen te leveren. Partner Cool Carriers hielp ook mee en stuurde haar grootste nieuwe koelschip, de MV Cool Eagle, op een eerste reis naar Europa, met aan boord een recordzending Zespri-kiwi's. 

"De inspanningen van onze medewerkers in de frontlinie, de gehele sector en wereldwijde toeleveringsketen waren essentieel voor het succes dit seizoen. Deze mensen hebben hard gewerkt om nog meer kiwi's te kunnen verladen. Daarnaast moesten zij voldoen aan aangescherpte veiligheidsprotocollen en het hoofd bieden aan  verstoringen en problemen als gevolg van Covid-19."

"Onze samenwerking met partners op het water en aan land is cruciaal voor het succes van de Nieuw-Zeelandse kiwisector. Samen met hen zijn we er opnieuw in geslaagd om ons vitamine C-rijke fruit naar alle delen van de wereld te brengen."

Dit seizoen was bovendien het grootste Zespri SunGold-kiwiseizoen ooit. Voor het eerst werden er meer dan 100 mln kartons SunGold verladen, naast ongeveer 77 mln kartons Zespri Green. 

"Hoewel dit seizoen er nu opzit, zijn we al druk bezig met de voorbereidingen voor komend seizoen. We vrezen dat we opnieuw te maken zullen krijgen met verstoringen van de wereldwijde logistiek, hoge vrachttarieven, een tekort aan arbeidskrachten van zo'n 6.500 mensen en de gevolgen van Covid-19. We blijven daarom nauw samenwerken met onze partners en de totale keten om deze uitdagingen te overwinnen en er een succesvol seizoen van te maken. Daarnaast blijven we ons richten op het ondersteunen van onze mensen en gemeenschap in deze moeilijke tijd," aldus Hulbert. 

Voor meer informatie: 
Lauren Wallis
Zespri
Tel: +64 27 818 0044
Lauren.Wallis@zespri.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven