Bram Klapwijk, Nature's Pride:

"Minder cranberry's beschikbaar, vraag voor decembermaand hoger dan andere jaren"

Tholen - Dit jaar is de productie van cranberry’s circa 30% lager vanuit Wisconsin (VS). "De reden van de lagere productie is een combinatie van een warmere april en een koudere mei dan normaal. Hierdoor zijn de cranberry’s eerder gaan groeien en heeft de koude meimaand, die vorstperiodes kende, ervoor gezorgd dat een gedeelte van het fruit beschadigd is en daardoor niet meer geschikt voor de versmarkt. Daarnaast is door deze kou ook het aantal kilo per veld lager uitgevallen", vertelt inkoper Bram Klapwijk van Nature's Pride.

"Waar in een normaal jaar er meer dan voldoende fruit geschikt is voor de versmarkt, ziet de beschikbaarheid van cranberry’s er door het weer anders uit dit jaar. Er zijn maar een aantal telers die voldoende goed kwaliteitsfruit beschikbaar hebben voor de versmarkt. Nu is het wel zo dat ongeveer 95% van de cranberry’s die in Wisconsin geteeld worden, bestemd zijn voor de industrie. Daar zijn de tekorten al duidelijk merkbaar. In de versmarkt zijn nog geen tekorten merkbaar. De afzet tijdens het eerste gedeelte van het seizoen is goed verlopen. Echter, het grootste gedeelte van de verse cranberry’s wordt afgezet tussen week 49 en week 52. We merken al wel goed dat de vraag voor de decembermaand hoger is dan andere jaren", vertelt Bram.

Nature’s Pride is een van de grootste importeurs van Noord-Europa van verse cranberry’s. "We zijn erg trots op de samenwerkingen met onze toegewijde telers in Noord-Amerika en Canada, waardoor we steeds meer consumenten in Europa kunnen laten genieten van de lekkerste cranberry’s. Bij deze vaste telers hebben wij dit jaar voldoende volume geprogrammeerd staan. Zij zijn gespecialiseerd in de oogst van cranberry’s voor de versmarkt. Cranberrytelers die normaal gesproken zich richten op de productie van cranberry’s voor industrie en cranberry’s voor de versmarkt erbij doen, zullen dit jaar geen cranberry’s beschikbaar hebben voor de versmarkt. De verwachting is dat we dat gaan merken in de markt en dat het van invloed zal zijn op het aantal aanbieders."


Canapé met Cranberrypaté

Voor meer informatie:
Nature's Pride
Honderdland 611
2676 LV Maasdijk
+31 (0)174 52 59 00
info@naturespride.nl   
www.naturespride.nl    


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven