Ronald van Vossen, Angus Soft Fruits Europe:

"Nederlandse retail lijkt in winter en voorjaar structureel meer te betalen voor (belichte) Hollandse glasaardbeien"

Tholen - Aan het einde van een bevlogen zachtfruitjaar maken we met Ronald van Vossen van Angus Soft Fruits Europe de balans op. Een marktbeeld over een zwaar wisselend prijsniveau gedurende het jaar met hoge pieken en diepe dalen voor aardbeien, de aanvoer van Mediterrane frambozen, Mexicaanse bramen en een spannend eindejaar voor de overzeese blauwe bessen.

"In de aardbeien zitten we nu in de overgang van de Hollandse glasaardbeien naar de belichte teelt en de import vanuit Marokko en Egypte. De prijzen van de Hollandse glasaardbeien liggen op een hoog niveau, tussen de 7 en 8 euro per kilo, maar ook de importaardbeien zijn op een hoog niveau gestart rond de 6-7 euro per kilo. De vraag ligt nu niet op een al te hoog niveau, maar dat is in de week voor Sinterklaas gebruikelijk. Traditiegetrouw maakt de prijs in deze periode even een dipje om in aanloop naar Kerst weer op te leven", vertelt Ronald. "In Marokko en Egypte staan de plantingen er goed op. We hebben weer de nodige afspraken met de Europese supermarkten gemaakt. Een mooie ontwikkeling is dat de retailers in de breedte een wat hogere prijs lijken te betalen in het winter en het voorjaar, zodat de teler een fatsoenlijke prijs krijgt voor zijn product en de gestegen kosten, waaronder de gasprijzen, hen niet de nek omdraaien."

De nieuwe verpakkingen zijn nog in ontwikkeling

"Met frambozen loopt het seizoen in onze Portugese farms alweer op zijn einde. We zijn enkele weken al gestart met directe leveringen vanuit Marokko naar het Verenigd Koninkrijk en zijn inmiddels hiermee ook elders in Europa gestart. De afzet loopt goed. Het aanbod is in deze periode niet extreem groot, maar de vraag ook niet, dus de markt is mooi in balans. Prijzen liggen rond de 8,50 - 9 euro per kilo. De verwachting is dat het aanbod de komende weken weer toeneemt, dus hopelijk geldt dat ook voor de vraag", aldus Ronald.

De afzet van bramen verloopt volgens de directeur van Angus Soft Fruits Europe momenteel het meest lastigst van de bessen. "Normaliter komt in deze weken het gros van de aanvoer uit Mexico. Dat fruit komt echter grotendeels mee met de commerciële passagiersvluchten en dat aantal zit nog niet op de helft van de vluchten die er voorheen waren. Dit resulteert in extreem dure bramen en die prijzen zijn bijna niet te realiseren met prijzen tussen de 12 en 16 dollar per kilo. Ook de Verenigde Staten en Azië zitten namelijk op het vinkentouw, dus de beschikbaarheid blijft vooralsnog beperkt."

"Met de blauwe bessen is Peru over zijn piek heen in de productie en trekken de prijzen langzaamaan aan. De Chileense bessen arriveren normaal in week 50/51, maar net als vorig jaar zullen vertragingen naar alle waarschijnlijkheid roet in het eten gaan gooien. Je ziet de marktprijzen nu al oplopen naar 5 tot 6 euro per kilo onverpakt fruit en dat zal nog wel verder oplopen. Vanaf januari zullen vraag en aanvoer weer afnemen en dan zullen we ook weer naar een meer realistisch prijsniveau gaan", verwacht Ronald. "De vraag naar rode bessen is naar mijn idee minder sterk als andere jaren. Prijzen liggen rond de 6-6,50 euro per kilo. Duitsland en Italië zijn onze grootste afzetmarkten voor rode bessen. Traditiegetrouw zal de vraag in januari en februari wel weer wat toenemen", besluit Ronald.

Voor meer informatie:
Ronald van Vossen
Angus Soft Fruits
Handelsweg 150
2988 DC Ridderkerk|
T +31 180 760 402
M +31 621 849 525
ronald.vanvossen@angussoftfruits.com  
www.angussoftfruits.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven