Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
vooral niet-EU landen profiteren

Ierse import groenten en fruit uit het Verenigd Koninkrijk dit jaar sterk teruggevallen

Voor Ierland was het Verenigd Koninkrijk jarenlang de belangrijkste leverancier van verse groenten en  fruit. Dit jaar is dat beeld flink veranderd. Over de eerste 9 maanden van dit jaar is het Verenigd
Koninkrijk gezakt naar de 5de plaats. De import uit het Verenigd Koninkrijk daalde met maar liefst ruim 60%, van 78.000 naar 28.000 ton. In 2019 was het zelfs nog 95.000 ton. Dat was toen 24% van de
totale Ierse import van verse groenten en fruit tegen nog maar 8% dit jaar. Voor een (klein) deel ging het ook om re-export, constateert Jan-Kees Boon van Fruit&Vegetable Facts in deze bijdrage.

Het zijn vooral andere niet-EU landen die hiervan hebben geprofiteerd. De import uit die landen groeide met 14%. De Ierse import van verse groenten en fruit uit mede EU-landen groeide ook, maar met 2% was dat zeer bescheiden. Uit Nederland werd in de eerste 9 maanden van dit jaar wel duidelijk meer ingevoerd. Zoals gezegd was het Verenigd Koninkrijk altijd de belangrijkste leverancier. Nederland was de nummer twee, op de voet gevolgd door Spanje.  

Ierland exporteert wat verse groenten en fruit betreft vrijwel uitsluitend champignons en dan vrijwel uitsluitend naar het Verenigd Koninkrijk. De afgelopen jaren groeide die export van champignons al, naar bijna 150.000 ton in 2020. Dit jaar is er in de eerste 9 maanden weer sprake van groei en wel met bijna 10%.



Bescheiden aantal inwoners, productie en import
We moeten wel bedenken dat Ierland met z’n 5 miljoen inwoners een bescheiden importeur is van verse groenten en fruit. Op jaarbasis gaat het om ruim een half miljoen ton. Ter vergelijking: Nederland exporteert jaarlijks ca. 10 miljoen ton verse groenten en fruit. De Ierse productie van groenten en fruit is met resp. 185.000 en 26.000 ton ook van bescheiden omvang. Champignons is veruit het belangrijkste product in Ierland. Volgens FAO cijfers ging het in 2019 om bijna 70.000 ton. Peen volgt als tweede met 53.000 ton en dan volgen kool (25.000), appelen (20.000) en uien (10.000).

Meer uien uit Nederland
Zoals in veel landen het geval is, zijn bananen ook in Ierland het belangrijkste importproduct. De laatste jaren gaat het steeds om 90 tot 100.000 ton. Appelen is het tweede importproduct met jaarlijks ca. 60
tot 70.000 ton (2018: 100.000 ton!). Uien is de nummer drie met 30 tot 40.000 ton per jaar. Dan volgen sinaasappelen, mandarijnen, tomaten en peen. In de eerste 9 maanden van dit jaar is van alle belangrijke producten minder ingevoerd. Appelen spant in dit opzicht wel de kroon. Mandarijnen vormt een uitzondering met een groei van meer dan 10%. Bij de import uit Nederland zijn uien en tomaten de belangrijkste. Dan volgens paprika’s en peren. In de eerste 9 maanden van dit jaar is vooral de import van uien uit Nederland gegroeid en wel met 16%.

Voor meer informatie:
Jan Kees Boon
Fruit and Vegetable Facts
fruitvegfacts@gmail.com 
www.fruitandvegetablefacts.com 

Publicatiedatum: