Nieuw wereldrecord: 2300 volt gegenereerd met 2900 citroenen

Het verbeterde wereldrecord voor de hoogst gegenereerde elektrische spanning voor een ‘batterij van fruit’ is onlangs officieel opgenomen in het Guinness Book of Records. Professor Saiful Islam, onderzoeker aan de Universiteit van Bath in Engeland, heeft 2923 citroenen nodig gehad om een elektrische ​​spanning van 2307,8 volt te kunnen generen. Hiermee is het vorige record uit 2020 – dat op 1521 volt stond waarvoor 1964 citroenen nodig waren – verbroken, waarmee hij dus een nieuw record heeft gevestigd.

Professor Saiful Islam weet de hoogste spanning voor een 'batterij van fruit' te genereren en verovert hiermee een plek in het Guinness Book of Records. © Royal Society of Chemistry

Aan elk uiteinde van de verschillende citroenen zijn een koperen en zinken elektrode gemonteerd. De citroenen zijn met elkaar verbonden door middel van een elektrische draad. Op deze manier spelen de citroenen de rol van elektrolyt. Het metallisch zink reageert met het zure citroensap (voornamelijk salpeterzuur) en produceert vervolgens zinkionen (Zn2+) en elektronen (2e-). Die elektronen zullen zich daarna langs de draad bewegen om zich bij het koper te kunnen voegen, dat uiteindelijk de elektrische stroom opwekt.

“Het werkt natuurlijk niet precies hetzelfde als een echte accu. Het vrijgekomen vermogen is bijvoorbeeld onvoldoende om een ​​televisie van stroom te voorzien”, vertelt Saiful. De 2923 citroenen kunnen echter wel worden gebruikt om vuurwerk mee af te steken.
De citroenen zijn naar een lokaal bedrijf gebracht, dat zich bezighoudt met de productie van biogas en sap.

Klik hier om een video erover te bekijken.

Bron: futura-sciences.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven