Ecuadoraanse bananenexport -1,74%

De Ecuadoraanse bananenexport daalde van januari tot en met oktober met 1,74% op jaarbasis, zo blijkt uit gegevens van de Ecuadoraanse exportvereniging Acorbanec.

Er werden minder bananen geëxporteerd naar de Europese Unie (-1,49%), Rusland (-1,73%), het Midden-Oosten (-13,29%), Oost-Azië (-25,74%), het Verenigd Koninkrijk (-28,56%), Oceanië (-1,44%), de EVA-landen (-8,79%) en Canada (-52,94%).

De daling is volgens Acorbanec te wijten aan verschillende factoren, waaronder het lagere exporteerbare aanbod, de stijging van de prijs van meststoffen -als gevolg van de toename van de olieprijs-, hogere zeevrachttarieven en het gebrek aan containers en scheepsruimte.

De verminderde vraag heeft deels ook te maken met de importtarieven die Ecuador moet betalen in bepaalde landen. China rekent bijvoorbeeld een tarief van 10%, terwijl Zuid-Korea en Japan 20-30% rekenen. China koopt nu meer bananen bij de buurlanden Cambodja, Myanmar en Vietnam. Zuid-Korea koopt steeds meer bananen uit Colombia.

Daarom benadrukken exporteurs de noodzaak om handelsovereen-komsten te sluiten met de Euraziatische zone, onder leiding van Rusland.

Toch groeide de export op andere markten, zoals Afrika (+33,61%), de Verenigde Staten (+32,93%), Oost-Europa (+27,94%) en Zuidelijk Zuid-Amerika (+1,47%).

Bron: elcomercio.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven