Hoe een citruspakstation van Xeresa het op een na rijkste dorp van Spanje maakte

Xeresa is plotseling de op een na rijkste gemeente van Spanje geworden, althans voor AEAT, de Spaanse Belastingdienst. Volgens gegevens van AEAT over het fiscale jaar 2019 steeg het gemiddelde bruto-inkomen van de inwoners van dit dorp, dat nauwelijks meer dan 2.000 inwoners telt, van € 21.177, wat ver onder het Spaanse gemiddelde van € 28.384 ligt, tot € 69.313. In slechts twaalf maanden werd dus een stijging van 227% opgetekend.

Zo maakte Xeresa van het ene op het andere jaar de sprong van plaats 1.403 naar plek 2 qua inkomensniveau in Spanje. Het moest in 2019 enkel de gemeente Pozuelo de Alarcón nog voor zich dulden. In de Valenciaanse Gemeenschap was het overigens de onbetwiste leider. Hoe heeft het dat klaargespeeld?

Iedereen weet wel wat er is gebeurd, want met statistieken kun je alle kanten uit als je de achterliggende context verborgen houdt.

In 2019 kochten de investeringsfondsen GPF Capital en Label Investments, het investeringsvehikel van Alexandre Pierron-Darbonne, van de familie Castelló Naya een belangrijk deel van het kapitaal van Fruxeresa, een van de vijf in Xeresa gevestigde bedrijven die gespecialiseerd zijn in de teelt, verpakking en export van citrus naar Europa.

De operatie is een van de vele recente overnames in de Spaanse agrobusiness. De fondsen kopen in het Middellandse Zeegebied familiebedrijven die groenten en fruit exporteren op om ze te groeperen, winstgevender te maken en een paar jaar later weer door te verkopen aan nieuwe investeerders. Een ander fruitbedrijf uit Xeresa, Guillem Export, trad toe tot het project van Atitlan met Frutas Romu, maar omdat de leden van de familie Guillem geen inwoners van het dorp zijn, worden ze niet in de statistieken opgenomen.

In het geval van Fruxeresa voegden de investeerders het bedrijf toe aan dat van de Murciaanse bedrijven Frugarva en Frutas Naturales om The Natural Fruits te creëren, een exporteur gespecialiseerd in citrus met een gezamenlijke omzet van meer dan € 200 miljoen. Minder dan twee jaar later, toen de reorganisatie van het bedrijf was voltooid, droeg Peirron-Darbonne, voormalig voorzitter van Navarra Planasa, zijn belang weer over aan een ander fonds, Fremman Capital.

Bron: elconfidencial.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven