Goede aanvoer van wit dragonfruit uit Ecuador

De vraag naar dragonfruit laat de afgelopen jaren een constante groei zien. Om herhaalaankopen te bevorderen, werkt dragonfruitspecialist Freshway Produce uitsluitend samen met telers die fruit van topkwaliteit leveren. "Ecuador is één van onze voornaamste leveranciers en we werken hier samen met telers die GlobalGAP- en PrimusGFS-gecertificeerd zijn," vertelt Freshway-CEO José Roggeiro. Hij was de voorbije jaren getuige van de snelle groei van de sector in Ecuador. Deze is te danken aan de hoge kwaliteit van de producten die Ecuadoraanse telers leveren. Naast Ecuador koopt het bedrijf ook fruit in Florida in. Dankzij de inkoop in deze twee teeltgebieden kan zij een jaarrond programma aanbieden. 


Verticale integratie
Waarin onderscheidt het dragonfruitprogramma van Fresyway zich? "We verpakken het fruit in onze eigen pakstations in Ecuador en Florida en distribueren het vanuit ons koelhuis in Florida," legt Roggiero uit. "Integratie is hierbij essentieel." Gedurende het hele verpakkings-, import- en distributieproces worden de hoogste voedselveiligheidsstandaarden gehanteerd. "De nadruk op voedselveiligheid is van groot belang en als verticaal geïntegreerde onderneming hebben wij hier veel meer controle over."

Hoewel dragonfruit het belangrijkste product is voor het bedrijf vormen ook andere exoten, zoals ramboetan, en exotische fruitsoorten (passiefruit, longan en guave) uit Florida onderdeel van haar assortiment. 

Wit dragonfruit nu volop beschikbaar
Het zuiden van Florida is tijdens de zomermaanden de grootste leverancier van dragonfruit, maar in het laatste kwartaal verplaatst de productie zich naar Ecuador. "We zijn in oktober en november begonnen met het oogsten van geel dragonfruit," vervolgt Roggiero. Van oudsher is er sprake van een onderbreking in de aanvoer van geel dragronfruit nadat de oogst in december is geëindigd en tot de nieuwe oogst in januari weer aanvangt. Dit jaar eindigde het seizoen echter al half november als gevolg van kwaliteitsproblemen. "Tegen het einde van de oogst hing er veel overrijp fruit aan de bomen en dit had zijn weerslag op de kwaliteit, vandaar dat we ons genoodzaakt zagen het seizoen eerder te beëindigen." Sinds eind oktober worden er echter wel bescheiden aantallen wit dragonfruit verzonden en in november is de aanvoer hiervan toegenomen. We rekenen tot het einde van het jaar op een consistente aanvoer van wit dragonfruit."

Het witte ras is het bekendst, maar de gele rassen hebben de markt de afgelopen twee tot drie jaar echter voor zich weten te winnen. "Deze hebben een verrassende zoete smaak, die wel een beetje aan kiwi doet denken." Het gele dragonfruit is een 'superfruit' dat zich ook prima laat combineren in minder zoete bereidingen, terwijl wit dragonfruit het bijvoorbeeld goed doet in smoothies. Roggiero merkt op dat voorkeuren verschillen per regio. "In sommige regio's bestaat een voorkeur voor geel dragonfruit en in andere verkiest men wit dragonfruit." En dan is er ook nog rood dragonfruit, dat echter alleen tijdens het seizoen in Florida beschikbaar is. "We kijken naar manieren om onze teelt van rood dragonfruit uit te breiden om de  beschikbaarheid ervan gedurende de rest van het jaar te verruimen."

Wit dragonfruit

Logistiek
Vanuit Ecuador wordt het dragonfruit per lucht- of zeevracht naar de VS verladen. Evenals veel andere bedrijven kampt ook Freshway met vertragingen. Uitgestelde vluchten en vertragingen als gevolg van containerinspecties zijn gebruikelijk, maar als de containers eenmaal zijn vrijgegeven, zijn er vaak geen chauffeurs beschikbaar om deze naar de distributiecentra te brengen. "Hoewel we altijd ons best doen om dit proces zo naadloos mogelijk te laten verlopen, tellen al deze aspecten mee," vervolgt Roggiero. "Het managen van de logistiek is een soort eerste natuur geworden en gelukkig hebben we al onze klanten kunnen bedienen. We proberen de besten te blijven in wat we doen."

Twee maal per week vertrekken er vrachtwagens vanuit het koelhuis van het bedrijf in Zuid-Florida om het fruit in heel de VS en Canada af te leveren. Gezien de ruime beschikbaarheid van Ecuadoraans dragonfruit is Freshway op zoek naar enthousiaste afnemers die dragonfruit willen overwegen voor promoties in het eerste kwartaal van 2022. 


Voor meer informatie: 
Jose Roggiero
Freshway Produce Inc.
jose@freshwayusa.com
www.freshwayusa.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven