Grenssluitingen veroorzaken grote onzekerheid binnen Zuid-Afrikaanse luchtvrachtsector

Sinds dit weekend hebben grenssluitingen voor Zuid-Afrikaanse reizigers grote impact op het vrachtvervoer van verse AGF, omdat vluchten met buitenlandse passagiers haastig vertrokken zijn van de de luchthaven O.R. Tambo. 

De vluchten van Air France werden zaterdag geannuleerd en dit was een klap voor de lychee-export naar Frankrijk, de grootste afnemer van Zuid-Afrikaanse lychees in Europa. Met deze vluchten zouden ook blauwe bessen en kersen naar Frankrijk worden verladen. 

"We zijn van mening dat het sluiten van de grenzen voor Zuid-Afrika een overdreven reactie is, zoals ook president Cyril Ramaphosa afgelopen week op televisie zei. Daarnaast is het enorm frustrerend. We werken met een bederfelijke product en het is nog niet bekend of het deze week nog per luchtvracht kan worden verzonden. Onze agenten zijn sinds het weekend nonstop bezig om contact te zoeken luchtvaartmaatschappijen en vluchten en bestemmingen te bevestigen. Het tijdzoneverschil speelt ook een rol en maakt ons nog nerveuzer," vertelt een exporteur op de luchthaven O.R. Tambo. 

Beschikbare vrachtruimte drastisch afgenomen
"Gelukkig is het seizoen van de Zuid-Afrikaanse Mauritius-lychees wat later van start gegaan. De situatie voor de lycheesector is dan ook niet totaal rampzalig te noemen op dit moment," zegt Pierre Pieters van Core Fruit. 

Zeevracht is voor lychees, en in toenemende mate ook voor blauwe bessen, een haalbaar alternatief, maar een AGF-categorie als ananas is geheel afhankelijk van luchtvracht. Er gaan nog wel vluchten naar Heathrow en Schiphol, maar alle luchtvaartmaatschappijen die FreshPlaza heeft gesproken, lieten weten dat er grote onzekerheid bestaat over de vluchten die later deze week nog gepland staan. 

"Iedereen zit in spanning en we hebben geen idee wat we kunnen verwachten van de luchtvaartmaatschappijen. Een aantal maatschappijen, waaronder Lufthansa en Virgin Atlantic, vliegt nog, maar de beschikbare vrachtruimte is drastisch afgenomen."

Een luchtvrachtpallet wordt gereed gemaakt voor een vlucht vanaf OR Tambo International Airport

Recente verruiming toegestane bagage gaat ten koste van vrachtruimte
"Er valt nu eenmaal meer te verdienen aan passagiers dan aan vracht," legt een verlader uit. Sinds kort mogen mensen die met British Airways reizen meer bagage meenemen en dit gaat ten koste van de beschikbare vrachtruimte. 

"We zullen nieuwe plannen moeten maken want de handel gaat door. De vraag is wat er met de tarieven gebeurt. Gezien de sterke vraag en het krappe aanbod zullen de tarieven voor luchtvracht waarschijnlijk verder stijgen," besluit Pierre.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven