Els van Herpen, ZON fruit & vegetables:

"Aanvoer Spaanse groenten voor de klok komt nu goed op gang"

Tholen - In week 43 startte ZON fruit & vegetables weer met het aanbieden van de eerste Spaanse groenten voor de klok en inmiddels is de aanvoer weer flink toegenomen. "Alle coöperaties die ons van product voorzien, gaan ons dit seizoen weer Spaanse groenten beleveren en we kijken nog naar een enkele uitbreiding", aldus manager klokverkoop Els van Herpen. 

"Zoals ieder jaar starten we weer gefaseerd, waarbij we goed kijken naar onze Nederlandse aanvoer, zodat we een kleine overlap hebben en er geen gat in de aanvoer valt. Het Nederlandse paprikaseizoen is inmiddels ten einde, dus we krijgen bijvoorbeeld deze week volop Spaanse paprika's binnen. Paprika's, komkommers en aubergines zijn de grootste volumeproducten. Het areaal trostomaten loopt in Spanje ieder jaar terug, dus daarvan is het nog afwachten welk volume er deze kant opkomt, maar aangezien we ook winterteelt hebben van onze Nederlandse telers voorzien we hierin geen gat in de aanvoer."

Nieuw is dit jaar dat de Spaanse komkommers naast de dozen ook in klapbakken worden aangevoerd en ook mini-paksoi is weer toegevoegd aan het Spaanse klokassortiment. Uitbreiding naar importproducten van andere herkomstlanden is volgens Els momenteel nog niet aan de orde. "Qua importpakket hebben we de volle focus op Spanje. Natuurlijk streven we naar een verdere uitbreiding van het assortiment aan de klok, maar dit moet wel aansluiten op de vraag van onze klanten en het aanbod van onze eigen leden en het huidige Spaans assortiment."

"Het voordeel van onze Spaanse aanvoer is dat we een keurmeester op locatie in Almeria hebben, die de producten keurt voor verlading. Zo kunnen we aan de voorkant de kwaliteit goed borgen", aldus Els. "De marktsituatie is wat wisselend de eerste weken van het seizoen. Komkommers en aubergines deden het goed bij de start en die vraag liep vervolgens wat terug. Het paprikaseizoen daarentegen startte moeizaam, omdat er nog Nederlands product in de markt was en klanten dit nog in voorraad hadden en daardoor was er weinig vraag bij onze klanten. Ook de courgettes hadden een moeizame start, maar die markt trekt nu weer flink aan."

De klokkopers van Spaans product bestaan volgens Els voornamelijk uit groothandelaren en foodservice uit Nederland en Duitsland. "Bij schaarste in de markt zien we ook dat de grotere exporteurs deze producten volop bijkopen aan de klok. In het begin van de eerste Corona-golf zijn klanten uit de afmijnzaal een korte periode vanuit huis/kantoor in gaan kopen via onze Webclock en een aantal klanten blijven dat vooralsnog doen. Maar er zijn ook klanten die meteen naar de afmijnzaal zijn teruggekomen toen dat weer mogelijk was en zij combineren dat met het ’s morgens bekijken van de producten die geveild worden. Het aantal klanten in de afmijnzaal is nog niet terug op het niveau van voor Corona. Het is dan ook nog altijd een onzekere tijd in de handel, zeker nu met de vervroegde sluiting van de horeca. De komende weken zal blijken welk gevolg die maatregelen gaan hebben op de handel."

Voor meer informatie:
ZON fruit & vegetables
Venrayseweg 104
5928 RH Venlo
Tel: +31 (0)77 323 9758
els.van.herpen@royalzon.com 
www.royalzon.com 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven