Aardappelmarktrapport week 47:

'Op veel plaatsen bracht de opleving van de pandemie onzekerheden bij de planning met zich mee'

De handel bleef vaak achter bij de eigenlijk mogelijkheden. Op veel plaatsen bracht de opleving van de pandemie onzekerheden bij de planning met zich mee. De prijzen bleven desondanks meestal op het niveau van de voorgaande week. Lichte prijscorrecties konden enkel in Berlijn en München vermeden worden. In Hamburg werden de eerste Annabelle aardappelen uit Cyprus gesignaleerd, aldus het actuele rapport van de BLE.

Rheinland-Pfalz: aardappelaanbod dekt de vraag
Het marktverloop is rustig, typisch voor november. Het aardappelaanbod heeft zich aangepast aan de behouden marktsituatie, maar dekt de vraag nog goed. Het uitsorterings-percentage ligt nog steeds op een hoger niveau. Er bestaat onzekerheid over hoe sterk de huidige incidentiewaarde de afzet aan de horeca en grootkeukens zou kunnen beïnvloeden. De telersprijzen blijven stabiel, de consumentenprijzen vertonen een iets vastere tendens, aldus de Landwirtschaftskammer Rheinland-Pfalz.

Hessen: rustige vraag
Een grotendeels rustige vraag bepaalt de marktsituatie voor aardappelen, meldt Landesbetrieb Landwirtschaft Hessen. Ondanks herhaaldelijke verkoopacties in de levensmiddelenhandel blijven de omzetten op gebruikelijk niveau. De hoop op een opleving van de markt richt zich nu op de Kersthandel. Ondertussen zouden aangescherpte coronamaatregelen opnieuw voor een instorting van de markt kunnen zorgen. Verpakbedrijven doen melding van niet-homogene partijen met een uitsorteringspercentage van tot wel 40%. De telersprijzen voor kwalitatief goede partijen zijn vrij vast en op prijsaanpassingen wordt tot nu toe niet gerekend.

Niedersachsen: markt liep goed
Voor de basis (sortering 35 - 65, minder dan 8% gebreken, lichte schil en huidvast, los per 100 kg) werden in de afgelopen week de volgende prijzen betaald:

Afhankelijk van de kwaliteit zijn er nog steeds prijstoeslagen of -verlagingen mogelijk. De markt liep nog steeds goed. Er kwamen deels kwaliteitsproblemen voor vanwege rotting, meldt Bauernverband Niedersachsen.

Schleswig-Holstein: onrust door corona
Volgens een melding van de Landwirtschaftskammer Schleswig-Holstein zorgen de toenemende coronabeperkingen voor onrust in de aardappelgroothandel. Door de afgelasting van veel grote evenementen zoals de Kerstmarkten, maakt men zich vooral in de verwerkingscategorie zorgen over de afzet van de fritesaardappelen. Dit zou het aanbod aan consumptieaardappelen kunnen vergroten. De vraag van de restaurants naar consumptieaardappelen is eveneens afgenomen. Daartegenover rekent men echter op een hogere vraag in de levensmiddelenhandel, mocht de coronasituatie zich weer toespitsen. In z'n totaliteit blijft de markt echter in evenwicht. Juist in de zuidelijke deelstaten zijn de uitsorteringspercentages vanwege kwaliteitsgebreken zeer hoog.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven