Tot 7 weken quarantaine in China voor terugkerende Chinese zeelieden

Aanmeren in China is een uitdaging geworden voor containerschepen. In een poging om Covid-19 buiten te houden, blijft China de wissel van buitenlandse bemanningsleden verbieden op haar grondgebied en heeft het onlangs een verplichte quarantaine van zeven weken opgelegd voor terugkerende Chinese zeelieden. Zelfs schepen die elders nieuwe bemanning hebben opgepikt, moeten twee weken wachten voordat ze in China mogen aanmeren, meldt Bloomberg.

Om aan de regelgeving te voldoen, moeten reders schepen omleiden, waardoor lossen en laden en bemanningswisselingen vertraging oplopen, wat de crisis in de toeleveringsketen nog verergert. "De beperkingen in China hebben een domino-effect", zegt Guy Platten, secretaris-generaal van de International Chamber of Shipping, die reders en scheepsmanagementbedrijven vertegenwoordigt. "Elke beperking van de scheepsactiviteiten heeft een cumulatieve verstorende impact op de toeleveringsketen."

Rederijen roepen China op om de beperkingen te versoepelen. Alle regeringen zouden prioriteit moeten geven aan het stroomlijnen van de scheepvaart om grotere verstoringen van de toeleveringsketen te voorkomen.

Zelfs zeevarenden met dringende medische noden kunnen in China niet worden verzorgd, melden verschillende scheepsmanagement-bedrijven. "China is een groot probleem", zegt Bjorn Hojgaard, CEO van Anglo-Eastern Univan Group en voorzitter van de Vereniging van Reders van Hong Kong. "Ze leveren goed werk bij het buitenhouden van het coronavirus, maar dat gaat ten koste van de zeevarenden. Zelfs Chinese zeelieden kunnen China soms niet binnen."

De nieuwste beperkingen in Chinese havens zijn immers gericht op Chinese zeelieden. Ze moeten drie weken in quarantaine voordat ze terugkeren naar China, vervolgens twee weken in de haven van aankomst en daarna nog twee weken in de eigen provincie voordat ze zich kunnen herenigen met hun families, zo vertelt Terence Zhao, directeur van Singhai Marine Services, een van de grootste Chinese uitzendbureaus voor bemanningsleden.

De Chinese autoriteiten laten ook niet meer dan drie Chinese zeevarenden toe op een vlucht naar het vasteland, waardoor hun terugkeer naar huis tot maanden kan duren nadat ze hun werk op het schip hebben afgerond, zegt Hojgaard.

"China is vastbesloten om corona geen enkele kans te geven in het land en zal de regels niet versoepelen", zegt Terence Zhao. "Het is zelfs mogelijk dat de maatregelen nog strenger worden met het oog op de Olympische Winterspelen in februari van volgend jaar."

Bron: simfruit.cl


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven