Andalusië is de tropische tuin van Europa geworden en in december wordt het aanbod van lokaal geteelde mango en avocado uitgebreid met nieuwe fruitsoorten, die niet alleen voor een verrijking zorgen van het assortiment, maar ook voor de duurzaamheid van de fruitteelt in Zuid-Spanje.
"Over een paar dagen beginnen we met de oogst van onze biologische papaja's en passiefruit", zegt Pepe Montiel van het bedrijf Almanzora Tropical uit Almería. "Dit jaar zullen we tussen de 100.000 en 150.000 kilo papaja’s oogsten en 5.000 à 6.000 kilo passiefruit. We zullen die voornamelijk op de Europese markt afzetten."
Almanzora Tropical is gespecialiseerd in de biologische teelt van papaja, pitahaya en passiefruit, drie fruitsoorten die een precedent hebben geschapen in de gemeente Cuevas de Almanzora. "Toen ik op pensioen ging, besloot ik me aan de teelt van tropisch fruit te wagen. Hiervoor verzamelde ik maandenlang informatie bij het Instituut voor Subtropische en Mediterrane Tuinbouw La Mayora en bij de kredietinstelling Cajamar, die proefpercelen voor tropisch fruit heeft. Ik ging er te rade om te weten welke tropische gewassen hier gedijen, welke ziekte- en plaagdruk er is, wat de teelttechnieken zijn, op welke markten het fruit kan worden afgezet, enz. Om een project tot een goed einde te brengen moet je eerst de juiste informatie hebben. Na een korte onderzoeksperiode koos ik de drie fruitsoorten waarmee ik wilde werken", vertelt Pepe.
"Hier in Cuevas de Almanzora waren er geen tropische planten. Ik was de eerste die ermee begon. In 2018 deed ik een proef met 80 papajaplanten, 20 passiefruitbomen en nog eens 20 pitahayaplanten. Het jaar daarop behaalden we al enkele goede resultaten en sindsdien hebben we het areaal nog verder uitgebreid."
"De drie gewassen doen het erg goed en het klimaat in dit gebied stelt ons in staat fruit van zeer goede kwaliteit te verkrijgen", zegt Pepe. "De teelt van passiefruit vindt plaats in de open lucht, die van pitahaya's onder netten en de papaja's heb ik onder plastic, omdat je bij papaja’s goed de temperatuur moet controleren. De pitahaya vereist handmatige bestuiving, omdat de vleermuis hier niet leeft die de bloemen, wanneer ze 's nachts opengaan, op natuurlijke wijze bestuift. Tijdens de bloeiperiode staan we dus elke dag ‘s morgens vroeg op om de bloemen handmatig bij zonsopgang één voor één te bestuiven. De bestuiving van het passiefruit gebeurt met bijen."
"We telen 100% biologisch fruit. We hebben al de bio-certificering voor de teelt van onze papaja's en pitahaya's en volgend jaar zullen we die ook voor ons passiefruit bekomen. Wie biologisch wil werken, moet een specialist zijn, want zowel de teelt als de afzet vereisen een specifieke aanpak."
"Momenteel doen we heel weinig op de Spaanse markt en richten we ons op de export naar Europa, waar er zeer goede afzetkanalen zijn voor biologische producten", legt Pepe Montiel uit. "We focussen ons op de export naar Duitsland, Frankrijk en Nederland, landen waar de consumptie van bio hoog ligt. Toch willen we ook gaan samenwerken met de horeca en met gespecialiseerde winkels in Spanje."
Een nieuw alternatief dat kansen biedt
Het seizoen van de pitahaya, waarvan Almanzora Tropical drie roodschillige rassen teelt en dit jaar 10.000 kilo heeft geoogst, loopt van juli tot en met november. In december is het dan de beurt aan de papaja en de passiefruit. Deze gewassen vormen een alternatief voor de traditionele fruitteelt in Almería, waar de tuinbouw telers dwingt op zoek te gaan naar oplossingen wegens de lage winstmarges die de traditionele gewassen de afgelopen jaren hebben geboden. Vorige week nog vonden er protestacties van Spaanse telers plaats om de lage prijzen voor hun producten aan te klagen. Maar nieuwe gewassen kunnen ook een kans zijn voor de toekomst van de sector, die nood heeft aan instroom van jongeren, want de generatiewisseling is helaas een punt van zorg voor de tuinbouw in Almería.
Pepe en Javier
"Dit jaar besloot mijn kleinzoon Javier, die in Oxford studeerde, bij mij te komen werken. Hij werkt nu aan de zijde van de teeltmanager en beetje bij beetje neemt hij de leiding over van het bedrijf. Ik ben erg blij met zijn beslissing en met het prachtige doel dat hij zich heeft gesteld, en ik zal hem bijstaan waar nodig."
"In Almería, Murcia en zelfs in Valencia zijn er nu steeds meer telers die zich wagen aan de teelt van papaja, passiefruit en pitahaya. Het zou een heel goed idee zijn om eens de koppen bij elkaar te steken en een vereniging op te richten voor de afzet van onze producten. Want samen hebben we meer slagkracht", besluit Pepe Montiel.
Voor meer informatie:
Pepe Montiel
Almanzora Tropical
Camino de Los Ángeles s/n
04617 Cuevas de Almanzora, Almería (Spanje)
Tel: +34 670 981 241
[email protected]
www.almanzoratropical.com