Met 83% van de mondiale productie is Azië de grootste teeltregio ter wereld voor paddenstoelen. FAOSTAT berekende dat de opbrengst er 11,9 miljoen ton bedroeg in 2019. En van daaruit is het systeem afkomstig dat het Spaanse bedrijf Hongos Fernández Guridi in Europa heeft geïntroduceerd voor de teelt van Pleurotus eryngii, ook wel bekend als koningsoesterzwam.
"Pleurotus eryngii wordt traditioneel vanuit Azië naar Spanje geïmporteerd. Daarom besloten wij het teeltmodel zelf te importeren en de paddenstoel te kweken op ons bedrijf in Pradejón", legt César Fernández Guridi uit. "De nieuwigheid van dit systeem is dat de koningsoesterzwam in flessen wordt gekweekt, waardoor de hoeveelheid licht die de paddenstoelen ontvangen en de CO₂-niveaus waaraan ze worden blootgesteld tijdens de groeicyclus goed gecontroleerd kunnen worden."
"Zodra we het mycelium in het substraat hebben gebracht, plaatsen we de flessen in de kweekruimte die de nodige omstandigheden biedt voor de goede ontwikkeling van de zwammen: 90% vochtigheid, licht en normale beginniveaus van CO₂. Het substraat wordt trouwens gemaakt door Agruset, een coöperatie waarvan we de oprichters zijn."
"Op het moment dat de schimmels ontkiemen, doen we het licht uit en verhogen we het CO₂-gehalte. Op deze manier bereiken we dat de steel van de paddenstoel langer wordt en dat de hoed niet opengaat. De steel van de koningsoesterzwam wordt daardoor bijna net zo dik als de hoed", vertelt César. "In elke fles ontspruiten ongeveer 25-30 paddenstoelen. Als ze tussen de 4 en 6 cm groot zijn, verzamelen we ze en laten we er maar 1 of 2 per fles over, die daarna tussen de 10 en 15 cm hoog worden. Ook de kleine koningsoesterzwammen brengen we op de markt, zowel apart als in trays gecombineerd met de gewone oesterzwam (Pleurotus ostreatus) en shiitake (Lentinus edodes), de andere twee paddenstoelen waarin we gespecialiseerd zijn."
Hogere opbrengsten per kilo substraat
Het Aziatische teeltsysteem dat door Hongos Fernández Guridi wordt gebruikt, maakt het niet alleen mogelijk de consument grote, lokaal geteelde zwammen aan te bieden als alternatief voor het importproduct, het verhoogt ook de netto-opbrengst per kilo compost.
"De flessen waarin we de paddenstoelen kweken hebben een inhoud van 700 gram compost. Normaal gesproken ligt de productiviteit van substraat rond de 15 en 20%, maar met de kweek in flessen komen we boven de 35% uit. Uit de 700 gr compost halen we meer dan 250 gr product. Ook het feit dat we de paddenstoelen uitdunnen aan het begin van de groeicyclus draagt daartoe bij, want de zwammen die overblijven in de flessen kunnen op die manier groot en dik worden", legt hij uit. "Een groeicyclus duurt 3 weken. Daarna legen we de flessen en hergebruiken we alle materialen. We vullen de flessen opnieuw met compost, waarna een nieuwe cyclus van start gaat."
"We hebben dit kweeksysteem voor Pleurotus eryngii in 2014 geïntroduceerd. De eerste 3-4 jaar ging het niet van een leien dakje, want toen was het volop zoeken naar de juiste grondstoffen en de juiste teelttechniek. Vandaag bedraagt onze opbrengst tussen de 50 en 60 ton."
Het bedrijf beheerst het gehele productieproces. Het substraat wordt geproduceerd door de coöperatie Agruset en Hongos Fernández Guridi kweekt en verpakt de drie soorten schimmels die het ook zelf op de markt brengt. "Onze productie gaat bijna volledig naar de Spaanse markt. Export vertegenwoordigt voorlopig slechts 5% van onze omzet. Paddenstoelen zijn een zeer bederfelijk product en we hechten veel waarde aan lokaal geteelde producten. Onze klanten zijn divers, van supermarkten tot horecaleveranciers en groothandels. Zo koopt supermarktketen Eroski ons assortiment paddenstoelen dat het vanuit haar grote platform voor bederfelijke waren in het noorden van Spanje distribueert, dat op slechts anderhalf uur rijden van onze faciliteiten ligt. Zes dagen per week komen ze bij ons paddenstoelen laden."
"De gewone oesterzwam is een paddenstoel die vele winkels in het schap hebben. Shiitake eveneens, ook al heeft dat meer voeten in de aarde gehad. Maar nu vind je die zwam in alle supermarktketens en in de horeca doet hij het ook heel goed. Koningsoesterzwam ligt wel in de supermarkt, maar de grootste afnemer is toch de horeca. In Spanje verkopen slechts twee bedrijven deze paddenstoel en er zijn steeds meer klanten die de weg naar ons vinden en die, in vergelijking met het importproduct, graag iets meer betalen voor een verse, kwaliteitsvollere en lokaal geteelde paddenstoel."
Voor meer informatie:
César Fernández Guridi
Hongos Fernández Guridi
C/ Prado, 3
26510 Pradejón, La Rioja (Spanje)
Tel: +34 658 956 120
[email protected]
www.hongosfernandezguridi.com