Stuart Butcher - Tomahawk

Zuid-Afrikaanse lychees dit jaar per lucht- en zeevracht naar Europa verladen

Een opeenvolging van bewolkte en regenachtige dagen zorgt voor vertraging bij de start van het Mauritius-lycheeseizoen in Malelane. "Het is lastiger vanwege het feit dat de temperaturen lager dan normaal zijn en het regenachtig en bewolkt is. Regen tijdens de oogst van lychees is problematisch," vertelt Stuart Butcher, marketingdirecteur van Tomahawk Farming. "Vochtige lychees kunnen niet met zwavel worden behandeld, vandaar dat we het oogsten onder natte omstandigheden zoveel mogelijk willen vermijden." 

"De oogst van het ras Mauritius, waaruit 90% van de export bestaat, staat op het punt van start te gaan. Op sommige plaatsen is hij al begonnen," zegt hij. 

Tomahawk begon in oktober met bescheiden aantallen Third Month Red, gevolgd door Early Delight, waarvan de oogst inmiddels al bijna achter de rug is. 

"We hebben onze lychees de afgelopen weken vrijwel dagelijks per luchtvracht verladen. Het gaat om kleine hoeveelheden die voornamelijk bestemd zijn voor Europa en het VK. Een groot percentage van de vroege lychees, zeker wel 40%, is bestemd voor de lokale markt en 60% voor de export."

"De oogst valt dit jaar minstens 25% lager uit, mogelijk zelfs 30%, en dit geldt zeker voor de regio Malelane," vertelt hij. "Na een recordoogst vorig jaar zijn de opbrengsten nu weer gemiddeld."

Export naar VS komt later op gang vanwege trage start  Mauritius-oogst
De eerste luchtvrachtzending Zuid-Afrikaanse Mauritius-lychees voor de VS werd geannuleerd vanwege de trage start van de oogst, maar zal dit weekend waarschijnlijk alsnog vertrekken. 

In een later stadium zullen er ook lychees per zeevracht worden verladen (vorig seizoen exporteerde Zuid-Afrika met veel succes vier containers bij wijze van proef). "Zodra de VS toestemming geeft voor koude sterilisatiebehandeling dan zal dit een belangrijke verandering voor de sector zijn," merkt Stuart op. 

"Met steri-zendingen kunnen we de tijd die het kost voor het product de klant bereikt verkorten, aangezien er vanwege de bestraling die we momenteel toepassen nog eens zeven dagen bovenop de transittijd van 30 dagen naar de VS komen."

Zeevrachtlychees uit Madagaskar vroeg op de markt
Tomahawk zal waarschijnlijk vanaf volgende week starten met het per zeevracht verladen van lychees vanuit Kaapstad naar Europa en het VK. Hij merkt op dat lychees uit Madagaskar dit jaar vroeg op de markt arriveren. 

"We proberen de eerste zeevrachtzendingen voor Kerst op de markt te kunnen brengen. Ons fruit zal de Europese markt omstreeks 20 december bereiken, indien er geen vertraging is. We hebben vernomen dat het eerste schip uit Madagaskar tussen 2 of 4 december in Europa wordt verwacht, en dit is aanzienlijk eerder dan onze zeevrachtzendingen."

"Luchtvrachtruimte is schaars en men moet ruim op tijd boeken om zeker te zijn van ruimte," legt Stuart uit, terwijl hij opmerkt dat de zee- en luchtvrachttarieven veel hoger zijn dan twee jaar geleden. 

De luchtvrachtorders waren tot dusver prima vanwege de beperkte aantallen. "Nu het eerste schip uit Madagaskar eerder aankomt, verwachten we een afname van het aantal bestellingen, omdat er voordelige lychees uit Madagaskar beschikbaar zijn."

Hij voegt eraan toe dat Tomahawk zal switchen van lucht- naar zeevrachtverlading voor haar lychees. 

Voor meer informatie: 
Stuart Butcher
Tomahawk
Tel: +27 13 007 1430
stuart@tomahawk.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven