Neil Ashton - Packaging Automation

"We bieden de meest geavanceerde traysealer op de markt aan"

In de loop der jaren is de roep om nog snellere en efficiëntere traysealmachines onder fruitverpakkers steeds sterker geworden. Een fabrikant in het VK ontwikkelde een technologie om aan deze wens gehoor te geven.

Packaging Automation is al bijna 60 jaar actief binnen de sector en heeft ruime ervaring met het ontwerpen en vervaardigen van traysealers. 

Directeur Neil Ashton vertelt dat machinefabrikanten zo'n drie, vier jaar geleden zeiden dat zij het maximale bereikt hadden wat mogelijk was met de beschikbare technologie.

"De enige manier om de output te verhogen, was de keuze voor meerdere lijnen, hetgeen weer andere uitdagingen met zich meebrengt en bovendien stukken arbeidsintensiever is. Wij begonnen vier jaar geleden aan ons Evolution-S-avontuur, omdat we zagen dat er een gat in de markt was en ons tegelijk bewust waren van het tekort aan arbeid."

Tijdens een bezoek aan een vakbeurs zag Neil machines die gebruikmaakten van lineaire motormagneten en realiseerde hij zich dat deze technologie de oplossing zou kunnen zijn voor de onnauwkeurigheden, tekortkomingen en snelheidsbeperkingen van het traysealen. 

"Door af te stappen van de traditionele grijparmen, konden we de snelheid verdrievoudigen met behoud van dezelfde stabiliteit en nauwkeurigheid. De Syncromotion-technologie positioneert de verpakkingen zonder dat ze hiervoor stil hoeven te staan. Bij gebruik van dit systeem hoeven er ook geen onderdelen voor de verschillende verpakkingsdiepten te worden verwisseld. Het proces gebeurt met één druk op de knop en vereist weinig ervaring van de operator. Het is uiterst efficiënt en eenvoudig in gebruik."

Een andere uitdaging waarvoor een oplossing moest worden gevonden, was het afdrukken van datumcodes op de folie. Deze kunnen uitsluitend bij een bepaalde snelheid worden afgedrukt, waardoor het tempo van proces afneemt. De toepassing van Syncroflow PA zorgt er echter voor dat de folie langzamer door de printer wordt gevoerd, waardoor deze nog efficiënter kan worden bedrukt zonder dat het tempo van de gehele lijn vertraagt. 

“We hebben naar onze mening de snelste traysealer ter wereld in huis. Met onze vorige traysealer konden we 140 verpakkingen per minuut verwerken, maar met de Evolution-S kunnen we er 250 per minuut verwerken. De enige manier waarop dit voorheen mogelijk was, was door het installeren van een dubbele verwerkingslijn, waarbij men twee van alle onderdelen nodig heeft. Op basis van feedback van een verpakker waar deze machine is geïnstalleerd, kunnen we concluderen dat deze een kostenbesparing van 25% oplevert."

Neil beschouwt het feit dat deze machine iedere verpakkingsdiepte aankan zonder dat hiervoor aanpassingen hoeven te worden gedaan  als één van de grootste pluspunten. 

"In het VK wordt veel fruit uit andere landen geïmporteerd en hierdoor varieert de punnetdiepte vaak. Bij het oude systeem leverde dit problemen op, omdat de hoogte van armen moest worden afgesteld omdat deze de punnets anders niet konden grijpen."

Het rendement op de investering hangt uiteraard altijd af van het gebruik, maar Neil vertelt dat deze binnen anderhalf jaar zou kunnen worden terugverdiend. Er zijn nog wel mensen nodig aan de lijn, maar deze kunnen veel efficiënter worden ingezet. 

"Als we kijken naar alle elementen dan hebben we laten zien dat we niet alleen de meest geavanceerde traysealer kunnen bieden, maar ook de meest marktklare."

Voor meer informatie:
Ruth Robinson
Packaging Automation
Tel: +44 1706 824229
ruth@brighter-business.com 
www.pal.co.uk


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven