2-4 december 2021

Futurpera in Ferrara met meer dan 100 exposanten

Futurpera, de beurs gewijd aan de perensector, zal dit jaar van 2 tot 4 december 2021 in Ferrara plaatsvinden. In een jaar dat wordt gekenmerkt door een dramatische daling van de teelt, ongeveer 75% minder in Italië als gevolg van de voorjaarsvorst, probeert men in Ferrara de draad weer enigszins op te pakken, want naast een daling van de teelt is ook de bevoorradingsketen ontwricht en worden de gewassen geteisterd door plagen en ziekten.

De persconferentie van woensdag 24 november 2021 in het stadhuis van Ferrara

“De peer moet worden verdedigd tegen een reeks fytopathologische, klimatologische en commerciële problemen die dit jaar een ongekende productiedaling hebben veroorzaakt. CSO Italië heeft zich ingespannen om het publiek concrete antwoorden te geven, gericht op een nieuwe, meer gespecialiseerde manier van telen, ondersteund door onderzoek en innovatie”, zei Paolo Bruni, directeur van CSO Ferrara. 

Paulo Bruni, directeur van CSO

Futurpera begint op donderdag 2 december, in de namiddag, met UNAPera, een organisatie die tot doel heeft 70% van de bedrijven in de sector samen te brengen. Op 3 december vindt de technische conferentie plaats waar technische kwesties zullen worden behandeld: de gevolgen van de klimaatverandering voor de fruitteelt en de mogelijke oplossingen waarover de telers beschikken om de schade te beperken en de strijd tegen plagen, ondersteund door diverse wetenschappelijke onderzoeken en het gebruik van biotechnologieën.

Het evenement wordt op zaterdag 4 december afgesloten met de kookshow, georganiseerd in samenwerking met het Consorzio Pera IGP dell'Emilia Romagna en het Vergani-Navarra Hotelier Instituut van Ferrara, om de erkende perenrassen uit Emilia Romagna te leren kennen en te proeven.

Gianni Amidei, voorzitter van telersorganisatie OI Pera

Gianni Amidei, voorzitter van OI Pera, de organiserende partner van Ferrara Fiere, verklaarde: “Wij hebben dit evenement vanaf het begin gesteund, omdat het de enige beurs is die één enkel gewas vertegenwoordigt en de gehele internationale toeleveringsketen vertegenwoordigt. Het is een noodzakelijk initiatief, omdat de teelt en het areaal van de peer al 20 jaar afnemen als gevolg van plantenziekten en plantensterfte. Een verlaging die de hele fruitsector in gevaar brengt en die de laatste drie jaar een noodsituatie is geworden door de vorst die 50 tot 80% schade heeft veroorzaakt.” 

“Om de sector te ondersteunen en nieuw leven in te blazen, hebben wij ons in samenwerking met organisaties en universiteiten toegelegd op wetenschappelijk onderzoek ter bestrijding van perenroest en wantsen. Tijdens de conferentie op 3 december zullen wij verslag uitbrengen over de voortgang van veelbelovende projecten. In het afgelopen jaar hebben wij ook alternatieve manieren onderzocht om niet-GGO-technieken te ontwikkelen om onze telers hoop te geven. Er is zoveel dat de toeleveringsketen kan en moet doen, dus in deze tijd moet er op alle niveaus maximaal worden samengewerkt."

In het midden Andrea Moretti, voorzitter van Ferrara Fiere Congressi

Ferrara Fiere Congressi zet zich voortdurend in voor de waardevermeerdering van de plaatselijke tuinbouweconomie en organiseert dit jaar wederom het evenement. “Futurpera is het enige evenement waarvan de data niet zijn gewijzigd, iets wat tot voor enkele maanden geleden nog niet vanzelfsprekend was. Dit jaar zijn er meer dan honderd bedrijven die gespecialiseerd zijn in de volgende sectoren: rassenonderzoek, kwekerij, agro-farmaceutica en gewasbeschermingsmiddelen, teelt, oogst en naoogst, tuinbouwmechanisatie, logistiek, verpakking, afzet en import-export”, zegt voorzitter Andrea Moretti. 

“Ik ben er trots op te kunnen zeggen dat het in 70% van de gevallen om grote bedrijven gaat, waaronder multinationals, die gevestigd zijn in Emilia-Romagna, waar ondanks de moeilijkheden een sterke en innovatieve tuinbouw bestaat. We werken al twee jaar aan deze editie en in 2020 was er een digitaal evenement over peren dankzij de samenwerking met CSO Italy. Dit is voor ons een waardevolle organisatorische partner sinds de eerste editie.”

Op donderdag 2 en vrijdag 3 december is de beurs geopend van 9.00 tot 18.30 uur en op zaterdag 4 december van 9.00 tot 14.00 uur. De opening is gepland op 2 december om 12.00 uur, met het gebruikelijke lintjes knippen. De toegang tot de beurs is gratis, maar registratie is verplicht, bij voorkeur online op www.futurpera.com. Om de paviljoenen te kunnen betreden, moet men in het bezit zijn van een QR-code (Covid-certificaat) en of voor binnenkomst een test doen.

Voor meer informatie:
www.futurpera.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven