Samiran Salamat

Grote Iraanse appelexporteur investeert in nieuwe sorteerder

In Iran groeit de appelsector snel en daarmee ook de nood aan sorteerlijnen om steeds meer buitenlandse markten te bereiken. Zo kocht het Iraanse bedrijf Samiran Salsmat een verwerkingslijn die 10 ton appelen per uur kan sorteren van het Italiaanse bedrijf Futura. De lijn werd geleverd en geïnstalleerd in september 2021 en is nu al ongeveer een maand operatief. We vroegen Mostafa Ayoubi Far, directeur van Samiran Salsmat, wat het potentieel is van de Iraanse fruitbedrijven en zijn onderneming in het bijzonder, en waarom hij voor Futura koos.


 
Hoeveel hectare appelen telen jullie? Welke rassen?
We hebben honderden hectaren. Naast onze percelen huren we ook elk jaar honderden hectares in de bekendste en beste appelteeltgebieden van Iran, zoals onder meer in de buurt van de steden Maraghe, Uromiyeh, Padana, Samirom en Isfahan. Wij telen voornamelijk Golden Delicious, Red Delicious, Gala, Pink Lady, Granny Smith en Fuji. Naast appelen exporteren we ook andere fruitsoorten en groenten zoals kiwi, citrus, tomaat, paprika, komkommer, aardappelen, wortelen, uien, bieten, peterselie, munt en koriander.

Wat zijn jullie bestemmingsmarkten?
Samiran Salamat Co., met de handelsnaam Lofan, is een bekende leverancier van groenten en fruit in de Arabische landen van de Perzische Golf. Dankzij ons professioneel team, knowhow op velerlei gebied door onder meer marktonderzoek, een ervaren internationale handelsafdeling en ons eigen pakstation zijn we zeer succesvol in deze landen. We hebben nu ook kantoren in de Verenigde Arabische Emiraten (VAE), Oman en Qatar. We zijn er vast van overtuigd dat ons menselijk kapitaal en de kwaliteit van onze producten onze belangrijkste troeven zijn. Als exporteurs van hoogwaardige groenten en fruit hebben we de afgelopen jaren in Iran meer dan 10 onderscheidingen en erkenningen ontvangen. Door onze kwaliteitsproducten met geweldige smaken die met moderne Europese machines worden verwerkt kunnen we nu ook nieuwe markten aanboren. We hebben al nieuwe klanten in India, Rusland, de GOS-landen, Irak en Pakistan. In 2022 zullen we onze producten (vooral appelen) presenteren op internationale beurzen in Europese en Afrikaanse landen.

De Covid-19-pandemie was ook in 2021 een wereldwijd probleem. Welke impact heeft dit gehad op jullie bedrijf?
Heel de wereld maakt een moeilijke tijd door en de impact op het bedrijfsleven is groot. Tijdens de pandemie krijgen wij meer bestellingen binnen, maar er zijn ook ernstige productie- en logistieke problemen. Toch zien we het als een ongelooflijke kans om onze efficiëntie te verbeteren en we hebben volgende maatregelen genomen: Als schakel in de voedselketen houden we rekening met alle hygiëne- en veiligheidsvoorschriften die worden aanbevolen door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de bevoegde overheidsinstanties op lokaal vlak. We hebben een hygiënespecialist aangetrokken die alle nodige training aan ons personeel geeft en vanuit dit oogpunt alle fasen van ons werk begeleidt.

Heeft de pandemie de implementatie van de nieuwe sorteerlijn van Futura niet belemmerd?
We hebben niet alleen onze dagelijkse activiteiten in ons pakstation voortgezet, maar we hebben ook besloten een moderne elektronische sorteerlijn met hoge capaciteit toe te voegen van de Italiaanse fabrikant Futura, waarmee we een vruchtbare samenwerking hebben gehad en die ons nog steeds een zeer effectieve ondersteuning biedt. De productie van de lijn heeft geen vertraging opgelopen en Futura heeft de machines geleverd precies op de dag zoals vermeld in het contract. Het Italiaanse bedrijf heeft ons geweldige ondersteuning gegeven om de lijn op tijd te installeren en op te starten. Verder werden we verrast door de uitstekende opleiding die ze ons boden vanuit technisch en operationeel oogpunt. Sinds enkele maanden is de machine in gebruik en we krijgen nog steeds een professionele aftersales service via de Futura Technical Hub in Iran en van het hoofdkantoor in Italië. Ook de technische ondersteuning op afstand via internet werkt perfect.

Wat zijn de voordelen van de Futura-technologie?
In Futura hebben we een zeer betrouwbare partner gevonden, en wel op basis van de volgende punten: Het team is zeer behulpzaam, vriendelijk en altijd bereid om zo snel mogelijk samen te werken. Ze bieden de best mogelijke technische oplossingen op basis van meer dan 40 jaar ervaring. Het bedrijf is echt goed georganiseerd op alle vlak. De kwaliteit van alle onderdelen en componenten van de lijn is uitstekend en ze gebruiken eersteklas merken in hun machines. We hebben het niveau van ons sorteerwerk op gewicht, grootte en kleur kunnen verbeteren met de elektronische sorteerder van Futura en dit helpt ons om toegang te krijgen tot belangrijke internationale markten en klanten.

Waar besteden jullie de meeste aandacht aan?
Het leveren van producten van topkwaliteit is onze prioriteit. We besteden daarom veel aandacht aan de teelt om de best mogelijke producten naar het pakstation te kunnen brengen, waar we streng sorteren en uiterst zorgvuldig verpakken. Nu, dankzij Futura, zijn we hier sterker in dan voorheen. Bovendien verbeteren we altijd het type en de kwaliteit van onze verpakkingen, en alles gebeurt op wens van de klant.

Waarom hebben jullie voor Futura gekozen?
We hadden al eerder van dit Italiaanse bedrijf gehoord, maar in de afgelopen drie jaar hebben we enkele succesvolle installaties gezien bij andere grote Iraanse bedrijven, zoals Arya Sam voor kiwi's en appelen. Tijdens de installatie van een appelsorteerlijn in een ander Iraans bedrijf in september 2020 heeft de exportmanager van Futura een bezoek gebracht aan ons pakstation en hebben we een technisch gesprek met hem gehad, waarbij we een gedetailleerde offerte hebben ontvangen. We bekeken toen ook voorstellen van andere leveranciers, maar uiteindelijk vonden we dit de beste keuze en we zijn erg blij met onze beslissing. In de praktijk blijkt de lijn perfect te werken.

Voor meer informatie:
Futura s.r.l.
Via R. Mattioli 75 
47522 Cesena (FC) - Italië
+39 (0)547 632749
info@futura-tecnology.com 
www.futura-grading.com 

Samiran Salsmat Co.  
Mostafa Ayoubi Far
212th. St. North Ebrekar Blvd.
Ebtekar Sq.
Shiraz Main Industrial Estate
Shiraz - Iran
+98 71 3774 4152 - 4
info@samiran-fruit.com 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven