Telers protesteren tegen hogere kosten en lage prijzen

"Poolse appelen zijn op dit moment de goedkoopste van Europa"

De appelprijzen zijn zo laag in Polen dat telers er protestacties houden. Hogere kosten voor elektriciteit en arbeid staan in schril contrast met de huidige lage prijzen voor de appelen en volgens een Poolse appelexporteur zou dit ertoe kunnen leiden dat meerdere teeltbedrijven failliet gaan.

"Over het algemeen doet de Poolse appelsector het dit seizoen prima qua exportvolumes," zegt Emilia Lewandowska, officemanager van Fruit-Group. "In september en oktober hebben we veel export gedaan naar verre bestemmingen, wel 40% meer dan vorig jaar. Voor ons bedrijf was de totale afzet, zowel in het buitenland als op de Poolse markt, 30% hoger dan in september 2020. December komt er nu aan, en dat is normaal gesproken de meest stabiele maand van het seizoen. Jaar na jaar verkopen we in deze periode vergelijkbare hoeveelheden."

"De prijzen voor Poolse appelen zijn echter erg laag en de sector is niet blij met die situatie," legt Lewandowska uit. "Dit seizoen zijn de prijzen erg laag. Poolse appelen zijn op dit moment de goedkoopste in Europa. We zien al telers protestacties organiseren, want er is een algemene ontevredenheid in onze sector. De prijzen voor gewasbeschermingsmiddelen, elektriciteit en arbeid gaan omhoog. Als de huidige situatie te lang aanhoudt, zal dit tot faillissementen van meerdere teeltbedrijven leiden, want de huidige prijzen zijn simpelweg niet meer rendabel."

Aziatische markten hebben dit jaar veel meer interesse getoond in de Poolse appelen, wat te verklaren is door de huidige prijzen. "In vergelijking met vorig jaar merken we een hogere vraag van verre markten, zoals India en Vietnam. De oorzaak hiervan is simpel: onze prijzen zijn lager dan in 2020, dus ons product is interessanter voor deze Aziatische markten. Op logistiek vlak waren er wat problemen, maar uiteindelijk raakt het steeds opgelost. Er waren meer problemen met de verpakking, want in september en oktober was het moeilijker om aan verpakkingsmaterialen te raken", besluit Lewandowska.

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
+48 603 303 488
biuro@fruitgroup.pl
www.fruitgroup.pl 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven