Seyfettin Kaplan van Seyfi Feinkost over de handel in noten en gedroogd fruit:

"Mexicaans dadelseizoen begint dit jaar later"

Noten en gedroogde vruchten, zoals walnoten, gedroogde vijgen en abrikozen, maar ook dadels, zijn traditioneel een must op de Kersttafel. Hoe ontwikkelt de markt zich en wordt het een goede maand voor de winterfeesten? Wij spraken met Seyfettin Kaplan, een gespecialiseerde delicatessenhandelaar op de groothandelsmarkt in Karlsruhe, over de huidige aanbod- en prijssituatie in dit segment.


Seyfettin Kaplan runt een delicatessenzaak op de groothandelsmarkt in Karlsruhe.

Als delicatessenspecialist op de plaatselijke groothandelsmarkt betrekt Kaplan zijn dadels hoofdzakelijk uit twee landen, Israël en Mexico. "Het aanbod van Israëlische dadels van de standaardvariëteit Medjoul dekt de vraag en de prijzen zijn over het algemeen stabiel. We verwachten daarnaast binnenkort de eerste partijen uit Mexico; het seizoen komt daar veel later op gang dit jaar." In het algemeen is de vraag naar dadels iets lager dan vorig jaar.


Israëlische dadels zijn verkrijgbaar in twee variëteiten, de standaard Medjoul en de meer ongebruikelijke en dus iets duurdere Black Diamond.

Hoog prijsniveau voor gedroogde vruchten
Naast dadels zijn gedroogde vijgen en abrikozen vooral Seyfi's bestsellers. Kaplan: "De oogst in Turkije, het land van oorsprong, was dit jaar nogal mager, waardoor het aanbod beperkt is en de prijzen een stuk hoger liggen dan vorig jaar. De prijzen van en de vraag naar walnoten uit Chili zijn tamelijk stabiel."

Zongedroogde abrikozen en vijgen uit Turkije. Voor beide soorten gedroogd fruit is het aanbod wat beperkt.

Volgens Kaplan zijn gedroogde gember en mango ook erg populair met Kerstmis: "Het voordeel van gedroogd fruit is dat het niet zo tijdkritisch is als vers fruit, waardoor we ruim op tijd een voorraad kunnen aanleggen, voordat de vraag toeneemt."

Veranderingen binnen de klantenkring
Het beproefde bedrijfsmodel van Kaplan is de afgelopen jaren ongeveer hetzelfde gebleven. De goederen zijn voornamelijk afkomstig van grote Nederlandse importeurs en worden in bulk gedistribueerd naar weekmarkten en delicatessenwinkels in de wijde omgeving. "De klantenkring en haar voorkeuren verschuiven en als gespecialiseerde handelaar moet ik op deze veranderingen reageren."

Voor meer informatie:
Seyfettin Kaplan 
Feinkosthandel Seyfi 
Am Großmarkt 10
76137 Karlsruhe, Duitsland
+49 721 6239730
info@feinkosthandel-seyfi.de  
www.feinkosthandel-seyfi.de  


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven