De werknemers van het Spaanse bedrijf Organic Citrus (voorheen Riotinto Fruit) hebben hun bezorgdheid geuit over de beslissing van het citrusbedrijf om een deel van de verwerking van biologische sinaasappelen van Huelva naar Valencia over te hevelen.
Volgens Luciano Gómez, algemeen secretaris van de vakond UGT-FICA Huelva, heeft het bedrijf op vraag van de vakbond geantwoord dat de beslissing is genomen om op bepaalde momenten ook klanten te kunnen toewijzen aan het pakstation van Valencia. "Maar de kwestie is van voorbijgaande aard", zou het management gezegd hebben.
Tijdens een eerste vergadering van arbeiders, gehouden in de gemeenteraadszaal van het dorp Minas de Riotinto, heeft de ondernemingsraad van Organic Citrus de werknemers informatie gegeven over de economische toestand van het pakstation en ook de commerciële strategie uit de doeken gedaan die het management voor ogen heeft voor de faciliteiten in Minas de Riotinto.
De vakbondsafgevaardigden trekken de door het bedrijf aangeleverde gegevens sterk in twijfel. "We hebben over het algemeen minder gewerkt en dus minder verdiend. De productie kan bijgevolg niet zomaar worden verlegd naar een ander gebied, want dan zullen de arbeiders in Huelva nog minder inkomsten hebben", luidt het protest.
De vakbond gaat helemaal niet akkoord met de beslissing van het bedrijf en denkt dat er een strategie van verplaatsing van de activiteiten achter zit die op langere termijn een zeer negatieve impact zal hebben op de werkgelegenheid in de regio. De afgevaardigden roepen het management dan ook op om de plannen bij te sturen. "Als deze aanval op onze banen niet ophoudt, zullen we de straat opgaan om te protesteren en om te eisen dat er voldoende werk blijft in onze regio in de vorm van directe en indirecte banen", zegt het comité.
"We hebben nu eerst een dringende vergadering aangevraagd met alle burgemeesters van de regio, om een gemeenschappelijk front te vormen ter verdediging van de werkgelegenheid."
In het voorjaar van 2019 stonden het management en de arbeiders al eens tegenover elkaar naar aanleiding van de verhoging van het interprofessionele minimumloon en de in de sectorale CAO goedgekeurde salaristabellen. Toen moest het Buitengerechtelijk Systeem voor de Beslechting van Arbeidsgeschillen van Andalusië (Sercla) de zaak deblokkeren.
Bron: huelvainformacion.es