Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Francisco Caballero, Nueces de España:

"De nieuwe walnotenaanplanten in Spanje zijn soms groter dan 500 hectare"

De walnotenteelt in Spanje is de laatste jaren fors uitgebreid. Volgens gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw steeg het geregistreerde areaal van ongeveer 7.700 hectare in 2005 naar circa 14.000 hectare in 2020. "En deze trend zet zich momenteel nog voort," vertelt Francisco Caballero, voorzitter van Nueces de España, een vereniging die sinds 2017 als schakel voor de sector fungeert en de kwaliteit van de Spaanse walnoot promoot door de teelt en afzet op de nationale en internationale markt te ondersteunen.

"De afgelopen jaren is het walnotenareaal in Spanje aanzienlijk toegenomen en er zijn onlangs nog nieuwe aanplanten gedaan die zich in sommige gevallen uitstrekken tot meer dan 500 hectare. Wanneer die na 4 à 5 jaar in volle productie komen, zal de Spaanse oogstopbrengst nog verder toenemen."

"Vanuit het Sectorale Comité voor Wal- en Pecannoten van Fepex, een overkoepelende organisatie, verwachten we dit jaar 30% meer walnoten te oogsten in vergelijking met vorig seizoen. Toen was de opbrengst wel laag door slechte weersomstandigheden. Nu we effectief aan het oogsten zijn, zien we dat de prognose dicht bij de waarheid komt en alle sectorpartners zijn dan ook best tevreden op dat vlak. Maar de marktsituatie is een ander verhaal. Daaromtrent leeft er grote onzekerheid bij de telers. Er zijn heel wat volumes die we nog niet hebben kunnen afzetten vanwege problemen die te maken hebben met de coronasituatie en omwille van moeilijkheden die zich stellen bij de aanvoer van grondstoffen", zegt Francisco.

De walnoot is een product met heel wat gezonde eigenschappen en wordt op grote schaal geconsumeerd over de hele wereld, en dan vooral in Azië. Maar ook in Europa is de consumptie van deze als superfood beschouwde noot hoog. Walnoten zijn rijk aan omega-3, vitamine B en C, foliumzuur en mineralen zoals magnesium, fosfor en calcium. Ze helpen bij het verlagen van cholesterol en bij het voorkomen van aandoeningen van de bloedsomloop, de ziekte van Alzheimer, depressie of multiple sclerose. Daarnaast vertragen de antioxiderende eigenschappen van walnoten ook de veroudering van de huid.

"In de export vertegenwoordigen de walnoten uit de grootste teeltlanden, zoals Noord-Amerika of Chili, concurrentie voor het Spaanse product. Zij zetten hun walnoten tegen voordeligere prijzen af, want onze productiekosten ligger hoger. En dat is dit jaar nog erger, nu de kosten verder zijn gestegen. Maar de Spaanse walnoot biedt op het vlak van voedselveiligheid volledige garantie, mede door de complete traceerbaarheid in de toeleveringsketen. De kwaliteit is ook beter dan die van andere herkomstlanden die de walnoten op een meer commerciële manier telen", benadrukt Francisco. "De teelt is zeer technisch en er zijn specifieke weersomstandigheden vereist, alsook een bepaalde kwaliteit van grond en water. In Spanje worden de walnoten praktisch biologisch geteeld en worden ze op heel natuurlijke wijze verwerkt, waardoor het residugehalte aan gewasbeschermingsproducten veel lager ligt dan bij noten uit andere landen."

Het bekendmaken van de onderscheidende factoren van de Spaanse walnoot en het promoten van de consumptie ervan zijn dan ook de doelstellingen van Nueces de España, dat sinds zijn oprichting heeft toegewerkt naar uniforme kwaliteits- en traceerbaarheidscriteria. De Spaanse consument kiest ook steeds vaker voor het lokale product en daarom, zo benadrukt de voorzitter van het comité, vertegenwoordigt deze vrucht een zeer interessant teeltalternatief.

"De walnotenteelt is een winstgevende activiteit, en daar draagt de lange shelf life zeker toe bij. Mits de noten op de juiste manier worden opgeslagen, behouden ze tot een jaar lang al hun eigenschappen. Dat biedt natuurlijk veel speelruimte bij de afzet, zodat er gezocht kan worden naar het beste moment van verkoop en ook bepaalde nieuwe markten kunnen worden aangeboord", legt Francisco Caballero uit. "Walnotenbomen blijven ook 40 à 50 jaar productief en de vraag en consumptie zitten nog steeds in stijgende lijn. Bovendien is de walnoot, in tegenstelling tot andere noten zoals amandelen, nog niet op industrieel niveau geëxploiteerd."

Voor meer informatie:
Francisco Caballero
Nueces de España
+34 607 663 662
[email protected]
www.nuecesdeespana.com

Publicatiedatum: