Bram Snijder - South African Litchi Growers' Association:

"Goede maten bij iets verlate Zuid-Afrikaanse lychee-oogst"

De Mauritius-oogst is begonnen in de vroege Zuid-Afrikaanse lycheeteeltgebieden, zoals Malelane, en dit is wat later dan gebruikelijk. In Tzaneen zullen de eerste Mauritius-lychees pas half december worden geplukt. 

De vroege lycheerassen worden al sinds oktober verpakt en telers in Malelane ronden momenteel de oogst van het ras Early Delight af, waarna ze overgaan op de pluk van het ras Mauritius. 

"De lychee-oogst is dit jaar 20% tot 30% kleiner dan vorig jaar en wordt op zo'n 1,3 mln kartons van 2 kilo geraamd. 150.000 kartons hiervan worden gereserveerd voor het programma in de VS," zo vertelt Bram Snijder, voorzitter van de South African Litchi Growers' Association (SALGA). 

"Vorig jaar hadden we een oogst van 1,9 mln kartons van 2 kilo, de op één na grootste oogst in tien jaar tijd. Vorig seizoen is voorspoedig verlopen. We hadden weinig last van problemen met de verlading en de prijzen waren goed."

De hagel waar Tzaneen op 5 november door werd getroffen, heeft schade aan de lychees veroorzaakt. "We ramen de verliezen in de regio Tzaneen op ongeveer 250 tot 300 ton. Verder ziet de oogst er veelbelovend uit en ook de maten van het fruit zijn uitstekend." 

Mauritius-lychees (foto's: Bram Snijder)

Late start kan gunstig uitpakken
De late start van het lycheeseizoen zou weleens gunstig uit kunnen pakken voor Zuid-Afrika, omdat haar lychees dan na die uit Madagaskar op de Europese markt komen. Het eerste schip uit Madagaskar wordt op 4 december verwacht en het tweede tien dagen later. 

Het koude sterilisatie-protocol voor lychees in de VS is nog niet rond en exporteurs rekenen er daarom niet op dat zij dit seizoen al kunnen stroppen met het tijdrovende bestralen van de lychees die per zeevracht worden verladen. 

Nieuwe markten, zoals India, zijn welkom
Het Chinese Nieuwjaar, dat dit jaar op 1 februari valt, is een belangrijke datum op de exportkalender van late lycheeteeltgebieden, zoals Tzaneen. Momenteel worden bescheiden hoeveelheden Zuid-Afrikaanse lychees naar Singapore, Maleisië en het Midden-Oosten geëxporteerd.

Zuid-Afrika probeert markttoegang voor lychees te verkrijgen in India, China, Vietnam en Zuid-Korea. "Het openen van markten zoals India zou zeer waardevol zijn voor de toekomstige ontwikkeling van de sector. We hopen het volgende lycheeseizoen toegang tot deze markt te verkrijgen," zegt hij. 

Voor meer informatie: 
Bram Snijder
South African Litchi Growers' Association
+27 015 307 3677
litchisa.co.za


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven