Mehdi Haddadi (Med Fruit Europe): "Prijzen Hass onder druk, Fuerte op weg terug naar gezond niveau"

"Marokkaanse avocadoteelt professionaliseert en voldoet steeds meer aan Europese certificeringen"

Tholen - De Marokkaanse avocadoteelt is booming. Sinds 2014 is er een jaarlijkse groei van zo'n 30%. Hierdoor is Marokko inmiddels opgeklommen in de top-10 van avocadoproducerende landen. Med Fruit Europe, gevestigd op het Food Center in Amsterdam, is een van de importeurs van Marokkaanse avocado's. Directeur Mehdi Haddadi vertelt over de ontwikkelingen in de Marokkaanse teelt, de huidige marktsituatie en het nieuwe merk 'Bite Me' dat vanaf week 48 met de Fuerte-variëteit aan de klanten zal worden geleverd.

Momenteel staan de prijzen van de Hass-avocado's onder druk. "Waar we in november nog voor +13 euro verkochten, liggen de prijzen nu tussen de 8,50 en 10 euro voor de maten 12-18. We zijn gewend dat de vraag van Hass-avocado in december iets terugloopt. Overzeese exporteurs vanuit Chili, Colombia, Zuid-Afrika en Zimbabwe zijn steeds langer op de markt. Hierdoor hebben we de oogsten iets terug geschroefd voor Europa en gaan er meer avocado's in deze maand direct vanaf Marokko naar het Midden-Oosten. Naar verwachting zal de markt vanaf januari wel weer opbloeien", verwacht Mehdi. "De vraag naar Fuerte is de afgelopen weken weer gezonder aan het worden, maar zeker niet op het niveau wat we gewend zijn. De mondiale toename van avocado-aanplant zal dit effect hebben op de prijzen."

De variëteiten die de teelt in Marokko domineren zijn Hass, Fuerte, Zutano en Bacon. De oogst in Marokko vindt plaats tussen september en mei. De Greenskin-soorten zijn beschikbaar vanaf eind september, de Hass vanaf november. "In Marokko is er tot op heden een areaal van 8.000 hectare aan avocado's aangeplant. Gezien de groeiende vraag in binnen- en buitenland zal deze productie waarschijnlijk nog verder toenemen", aldus Mehdi. "De Marokkaanse avocado wordt internationaal erg gewaardeerd om de smaak, kleur, sortering en lage percentages tot geen MRL's op het fruit. Naast Europa zijn Rusland, de Golfstaten en Azië geïnteresseerd in de Marokkaanse avocado's."

De plantages bevinden zich voornamelijk aan de kust, van Larache tot Rabat. "Dit zijn gebieden waar het in de winter niet te koud is. Deze Gharb-regio vertegenwoordigt ongeveer 90% van het beplante gebied. De gemiddelde groeitemperatuur ligt tussen de 13 en 29 graden. De ideale omstandigheid is 25 graden voor de warmste maanden en 15 graden voor de koudere maanden. Afgelopen seizoen zijn in de gebieden rond Kenitra zeer hoge temperaturen gemeten waardoor een deel van de avocado-oogst verloren is gegaan. In de winter zijn er elk jaar weer uitdagingen, omdat de kou de avocado's kan beschadigen."

"We zien nu ook steeds meer avocadoplantages die voldoen aan de Europese supermarktcertificering zoals GRASP en SMETA, dus dat is een erg positieve ontwikkeling", vertelt Mehdi.

Gevraagd naar de bedreigingen voor de Marokkaanse teelt, antwoordt hij: "De vraag is of het verantwoordelijk is om de groei in aanplant voort te zetten. Dit zal namelijk problemen veroorzaken met de waterreserves in het land. Hetzelfde hebben we bijvoorbeeld gezien met de meloenen in het zuiden van Marokko. De agronomen zien dit dan ook als een grote uitdaging voor de toekomst."

"Ook qua presentatie staat de Marokkaanse avocadosector nog in de kinderschoenen. Veel avocado's worden in dezelfde kartonnen doosjes verpakt. In onze productie hebben we een team vanuit Zuid-Afrika op bezoek gehad om ons 'knipteam' te trainen. Ook lanceren we dit seizoen ons merk "Bite Me" dat vanaf week 48 met de Fuerte variëteit aan onze klanten zal worden geleverd."

Voor meer informatie:
Medhi Haddadi
Med Fruit Europe 
+31(0)20 3343253
info@medfruit.nl
www.medfruit.nl 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven