Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Hoog gehalte aan bioactieve stoffen

Kakimeel nieuw in de voedingsindustrie

Onderzoekers van de Miguel Hernández Universiteit (UMH) in het Spaanse Elche hebben meel ontwikkeld van de schil en pulp van kaki’s die overblijven na de productie van sap.

Deze natuurlijke overschotten worden gedehydrateerd en gemalen in twee processen met weinig technologische complicaties en relatief lage kosten. Zo wordt een poeder verkregen met tal van voordelen voor de voedingsindustrie vanwege het hoge gehalte aan bioactieve stoffen, zo legt wetenschapster Raquel Lucas González uit aan het Spaanse persagentschap Efe.

Kakimeel bevat immers een hoog gehalte aan carotenen (met provitamine A-activiteit), polyfenolische verbindingen (antioxidanten met kankerbestrijdende eigenschappen) en vezels. Verschillende onderzoeken hebben aangetoond dat de regelmatige consumptie van dit fruit hart- en vaatziekten helpt voorkomen, de cholesterolwaarden in het bloed verlaagt en de glucosespiegel stabiel houdt.

"Het meel wordt verkregen door een eenvoudig proces dat iets meer dan 24 uur in beslag neemt en dat niet al te veel investeringen vereist en geen afval genereert", benadrukt Lucas González.

De onderzoekers hebben dit meel al met succes gebruikt voor de productie van pasta en paté. Vanwege zijn speciale eigenschappen kan het meel ook worden gebruikt in brood- en banketproducten ter vervanging van tarwe en als bron van natuurlijke suikers, of zelfs in sauzen vanwege de bindende eigenschappen.

Bovendien kan het gebruik van deze bijproducten van kaki een nieuwe bron van inkomsten worden voor de sapfabrikanten, aangezien van elke kilogram kaki ongeveer 500 gram in sap verandert, terwijl de resterende helft vaak gewoon op de afvalberg terechtkomt. Dit overschot aan schil en pulp genereert ook kosten, want het fermenteert snel en daarom moet het vlug naar afvalbeheercentra, wat transport- en verwerkingskosten met zich meebrengt.

Volgens Juana Fernández López en Manuel Viuda Martos, die het wetenschappelijke onderzoek leidden, zou dit nieuwe ingrediënt markttoepassingen kunnen hebben als natuurlijke voedselkleurstof vanwege de oranje kleur die lijkt op saffraan, als bindmiddel, als een natuurlijke antioxidant en zelfs als een bron van voedingsstoffen.

"Dit meel is verenigbaar met een duurzame industrie die geen afval genereert en met de zogenaamde circulaire economie, omdat overschotten opnieuw in de voedingsindustrie worden geïntroduceerd die anders zouden worden weggegooid", besluit Juana.

Bron: efeagro.com

Publicatiedatum: