A.O.P. Luce

"Dit is het jaar van de kaki"

Het kakiseizoen bij het Italiaanse Aop Luce is eind september van start gegaan. De rassen die worden aangeboden zijn Kaki Tipo, Kaki Vaniglia en vanaf deze week ook de Rojo Brillante, die verkrijgbaar is tot februari. “Dit is het jaar van de kaki met een opbrengst die 30% hoger ligt dan vorig jaar. Er is veel vraag en de prijzen liggen ongeveer 15% hoger dan het gemiddelde”, zegt directeur Giacomo Galdiero.

De teelt van kaki's is een kleine niche voor Aop Luce en tevens de voltooiing van het herfstassortiment van de onderneming.

De Kaki Vaniglia is een gewas dat typisch is voor de regio Campanië en het wordt gekenmerkt door een extreme zoetheid. “Het wordt hoofdzakelijk in Zuid-Italië geconsumeerd, hoewel het in verschillende verkooppunten in Piëmont, Lombardije en Ligurië goed wordt ontvangen. Dit jaar is de kwaliteit uitstekend en de oogst duurt tot december.”Kaki Vaniglia 

De Kaki Vaniglia is een traditioneel, oud ras uit Campanië, die wordt gekenmerkt door haar dunne, geeloranje schil en zeer stevig, knapperig, zoet vruchtvlees met een vanillesmaak, waaraan zij haar naam dankt. In tegenstelling tot andere kaki’s kan deze onmiddellijk na het plukken worden gegeten. Wanneer de vrucht rijp is, kan het suikergehalte donkere vlekken op de schil veroorzaken die lijken op een spinnenweb. Dit is in geen geval een gebrek, want het is een onderscheidend kenmerk van deze kaki. Aop Luce verkoopt het los of in bakjes van 4, dat ook een minifoldertje met informatie bevat. 

De meeste kaki’s kunnen niet onmiddellijk na de oogst worden gegeten. Zij moeten rijpen om hun tanninegehalte te verliezen en deze rijping wordt gevolgd door de productie van suikers, die de vrucht zeer zoet maken.

“Het vruchtvlees van dit ras is zeer zacht, bijna romig, en de schil heeft een oranje kleur, neigend naar rood. Wij verkopen het noodzakelijkerwijs verpakt omdat het, gezien zijn kenmerken niet los kan worden verkocht.”

Aop Luce verpakt het in een zwarte punnet met 4 vruchten en een doorzichtig deksel, waarop een kartonnen bandje is aangebracht om te laten zien dat het fruit gemakkelijk met een lepel kan worden gegeten.

“Wij willen de teelt en de afzet van Rojo Brillante uitbreiden, omdat wij hebben vastgesteld dat deze teelt zeer geschikt is voor onze streek en omdat het een goed alternatief is voor de aanplant van steenfruit. In week 47 zal de afzet op gang komen en dit zal duren tot februari. Aangezien dit ras een wereldwijde markt heeft, is het onze ambitie om in de toekomst ook commerciële samenwerkingsverbanden aan te gaan met het buitenland.”

De koningin van de herfstreferenties is en blijft de Melannurca-appel. “We zitten in de laatste verwerkingscyclus. De appelen liggen op een bed, worden veel gedraaid en wij verwachten tot de eerste tien dagen van december door te kunnen gaan. Terwijl in de voorgaande jaren de roodkleuring in de appelboomgaard meestal tegen half november voorbij was, is ze dit jaar nog aan de gang, deels omdat het seizoen laat op gang kwam en de regen de rijping heeft vertraagd. De teelt is echter weer op peil en we hebben de appelboomgaard uitgebreid tot 6 hectare.”

Tot de najaarsproducten van Aop Luce behoren ook wonderful-granaatappelen, die momenteel een gemiddelde grootte hebben van 400-500 gram. De consumptie is dit jaar niet van de grond gekomen en de afzet verloopt traag.

Wat de herfstgroenten betreft, zijn de belangrijkste referenties sla, snijbiet, witlof en boerenkool. “De palmkool was vorig jaar al in het assortiment opgenomen, maar gezien de feedback van vorig jaar heeft Aop Luce er dit jaar meer op ingezet en de 20 hectare extra besteed aan dit gewas. De consumptie heeft zich losgemaakt van het Toscaanse regionalisme en wordt in alle streken van Italië op prijs gesteld, zozeer zelfs dat de vraag zich aan het aanbod aanpast” Felice Petrillo, voorzitter van Aop Luce.

“De overproductie van sla uit alle streken van Italië vertraagt de markt, die niet in staat is het volledige aanbod te absorberen. Aop Luce verwerkt kleine hoeveelheden, omdat het in december in volle productie zal gaan, wanneer andere streken minder beschikbaar zullen hebben. Voor tomaten bevinden wij ons in de eindfase van het seizoen. We hebben zeer goede resultaten bereikt met piccadilly- cherry en datterinotomaten. In deze laatste fase zijn de prijzen en de consumptie laag: de markt is een paar weken geleden ingestort.”

Voor meer informatie:
Giacomo Galdiero
A.O.P. LUCE
info@aopluce.com 
www.aopluce.com    


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven