Prijs van gember uit Yunnan gehalveerd

Inkoopprijs van Chinese gember met 90% gedaald

De prijs van Chinese gember is vorig jaar de pan uit gerezen. De retailprijs bereikte € 4,86/kg. En dat was in een jaar van overvloedige oogsten. Dit jaar echter werd de prijs van gember uit Yunnan "gehalveerd" zodra de gember op de markt kwam. De prijs daalde tot het laagste punt in bijna 10 jaar. Hoe kon dat gebeuren? En terwijl de inkoopprijs en de groothandelsprijs een duik namen, bleef de retailprijs op de markt van Kunming min of meer gelijk.

Een gemberteler in Yunnan legde uit dat de inkoopprijs plots met bijna 90% was gedaald in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Ook de groothandelsprijs van de gember van vorig seizoen uit de opslagplaatsen in Kunming daalde aanzienlijk.

De groothandelsprijs is extreem laag, maar wat voor effect had dit op de retailprijs op de markten van Kunming? De gemberprijzen in supermarkten moeten lager zijn dan op telersmarkten, vooral bij grote winkelketens. Volgens een supermarktmedewerker scheelt het gebrek aan tussenpersonen in de kostprijs, maar spelen ook andere aspecten een belangrijke rol. Supermarkten hebben over het algemeen een stabiel en voldoende aanbod om aan de marktvraag te voldoen. Daarom stijgen hun prijzen niet plotseling.

Teler: Lage prijzen verminderen verkoopbereidheid
Mensen uit de sector verklaren dat de snelle daling van de groothandelsprijs voor gember te wijten is aan de lage inkoopprijzen en de lage vraag. Slechts een handvol groothandelaren is bereid de teeltgebieden te bezoeken en zij kopen slechts kleine hoeveelheden. De telers vinden de inkoopprijs van gember te laag. Zij moeten rekening houden met de kosten die zij maken en zijn niet bereid te verkopen wanneer de prijs te laag is. Sommigen overwegen zelfs de gember in de grond te laten zitten tot de markt verbetert.

Handelaar: Als het aanbod groter is dan de vraag, daalt de prijs
De gemberprijs is lager dan in voorgaande jaren omdat in veel teeltgebieden de regenval perfect geschikt was voor de groei van gember. Bovendien was de opbrengst vorig jaar enorm en waren de marktvoorwaarden gunstig, zodat het aantal telers dat belangstelling had voor de aanplant van gember, toenam.

Een handelaar voegde eraan toe dat het aanbod op de markt groter is dan de vraag, nu in de verschillende teeltgebieden in Yunnan de ene na de andere teler aan de markt begint te leveren. En wanneer het aanbod de vraag overtreft, daalt de prijs natuurlijk. Bovendien is de gemberexport dit jaar vrij klein. Veel vaste overzeese klanten hebben hun orders geannuleerd. Dat drukt de gemberprijs nog verder.

Bron: Kaiping News Client


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven