Gloria Polanco, Guatemala's eerste avocado-exporteur

De Guatemalteekse avocado-export naar Europa begon met Gloria Polanco, oprichtster van het bedrijf Frutas Tropicales, S.A. (Frutesa). "Het idee ontstond in 1983, toen ik Frutesa oprichtte, maar toen konden we nog niet van start gaan, omdat de markttoegang tot de VS nog in de fase van de besprekingen was en in Europa was dit fruit nauwelijks bekend op dat moment", legt Gloria uit. "Onze eerste export naar Europa kwam er pas toen de avocadomarkt er zich begon te ontwikkelen en ook andere landen geleidelijk aan enkele volumes die kant opstuurden, zij het met beperkingen. In 2008 en 2009 deden we een test met twee containers per jaar, omdat de technologie toen nog niet zo ontwikkeld was als nu. Nu beschikken we over containers met gecontroleerde atmosfeer zodat de avocado’s niet rijpen tijdens de overtocht."

"Het fruit kwam eigenlijk wel goed aan, maar de prijs was erg laag. We konden het hier op het continent duurder kwijt. Door gebrek aan winstgevendheid gingen we dus niet door met exporteren. Maar in 2016, toen de vraag in Europa al mooi was en ook nog flink groeide, installeerden we een avocadolijn en hervatten we de export naar Europa."

"Tot eind 2017 verlaadden we 4 of 5 containers. In 2018 was dat dan weer iets meer en dit jaar denken we 40 containers te verzenden. Volgend jaar doen we er nog een schepje bovenop. Momenteel zijn we van plan om testzendingen uit te voeren met Booth 8-avocado’s", zegt Gloria Polanco.

Toch zouden de Verenigde Staten een veel voordeligere bestemming zijn voor Guatemalteekse avocado's. "Het is de grootste markt. Van alle landen waar geen avocado's worden geteeld, is de gemiddelde consumptie per persoon er het hoogst. Ook de nabijheid is natuurlijk een voordeel op logistiek gebied. Vanaf het moment waarop de avocado wordt geoogst tot het moment waarop hij de Europese importeur bereikt, gaan er 20 dagen voorbij. Bij export naar de VS is dat veel minder", besluit Gloria.

Bron: dca.gob.gt


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.