Fruitexport januari - oktober 2021

Braziliaanse fruitexport op weg naar nieuw record

De Braziliaanse fruitexport ligt op koers om een nieuw record te vestigen, zowel in termen van waarde als aantallen. In de maanden tot oktober 2021 bedroeg de totale internationale verkoop 943.000 ton, wat 20,2% hoger is dan de periode van januari tot oktober 2020. De waarde van de export bedroeg € 822,6 mln en dat is 23,3% hoger dan in dezelfde periode vorig jaar.

De streefwaarde van de sector staat op $1 mld (€ 890 mln) en dit exportdoel lijkt nu dichterbij te komen dan ooit, als men bedenkt dat de Braziliaanse export van oudsher piekt in het laatste kwartaal van het jaar. In dit kwartaal profiteert het land van het afzetvenster op het noordelijk halfrond, waar het laagseizoen dan aanbreekt. In de periode van oktober tot januari beantwoorden telers aan de buitenlandse vraag en veroveren zij schapruimte voor hun producten in Amerikaanse en Europese supermarkten.  

Hoewel de waarde van de export in de buurt komt van het doel van
$1 mld zijn er ook knelpunten, zoals de stijging van de zeevracht-tarieven, het tekort aan containers en de hoge verpakkingskosten, waardoor het de afgelopen maanden onmogelijk was om grotere aantallen te verladen. 

Geaccumuleerde volumes en prijzen van de fruitexport tussen januari en oktober, in tonnen

De meest opvallende uitschieters ten opzichte van de periode januari-oktober 2020,waren dit jaar de export van appelen (+36.500 ton), mango's (+33.500 ton), limes en citroenen (+20.900 ton), bananen (+18.300 ton) en druiven (+16.500 ton). Wat betreft de prijzen (in dollars) deden aardbeien (+44,8%), pruimen (+34,5%) en kokosnoten (+27,4%) het het best ten opzichte van de gemiddelde prijzen in de periode van januari tot oktober 2020. 

Mango
Dit jaar bedroeg de export in de periode van januari tot oktober 197.300 ton, wat 20% hoger is dan in dezelfde periode het jaar daarvoor. De prijzen per ton daalden ten opzichte van de gemiddelde prijzen van vorig jaar. De daling bedroeg in deze periode 8,5%. Eén van de oorzaken van de prijsdaling was het feit dat de aanvoer van mango's uit Peru en Ecuador zich herstelde. 

Bron: abrafrutas.org


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven