Coen Swager, TB&S:

"Afzet witte en rode kool goed verlopen, Violetti wacht op doorbraak in retailschap"

Tholen - Met de paarse spitskool Violetti introduceerde TB&S een aantal jaar geleden al een innovatie in het groentenschap. Toch is het volgens algemeen directeur Coen Swager nog een hele uitdaging om de nieuwe groente in het schap te krijgen. "De afzet is nu veelal gericht op snijderijen, grossiers en daghandel, maar dat is toch veelal palletwerk. Retailers waren de laatste jaren vooral gefocust op de hardlopers, maar we zien langzaamaan wel een kentering dat ze zich willen onderscheiden met andere groenten."


Coen Swager

"Ik blijf dan ook positief gestemd over de marktkansen van de Violetti. We zijn in beeld bij de supermarkten, alleen moeten ze ook nog even daadwerkelijk de stap maken om er schapruimte voor te reserveren", vervolgt Coen.

TB&S teelt in Nederland Violetti op een areaal van zo'n 12 hectare voor de lange bewaring en 7 hectare voor de versmarkt. De opbrengsten van de Violetti waren dit jaar volgens hem redelijk goed. "Met name de eerste teelt in juli had een goede opbrengst, de latere teelten waren zowel kwantitatief als kwalitatief wat minder door de droogte en nattigheid die we achtereenvolgens gehad hebben."

TB&S teelt in Noord-Holland spitskool, witte en rode kool en nog eens buitenteelt van kleinere slasoorten als little gem, Romaine sla en paksoi. "Het witte en rode koolseizoen is goed verlopen. Deze telen we niet voor de bewaring en zijn dus al allemaal verkocht. We oogsten de kool van de derde week van juni tot eind september. Dit seizoen was er een goede vraag, met name naar rode kool. Met name Israël, dat uit religieuze overwegingen eens in de zeven jaar een rustjaar houdt voor de grond, vroeg volop Hollandse kool", vertelt Coen.

Naast de Nederlandse teelt, heeft TB&S ook in Alpiarca in Portugal  een behoorlijk areaal flespompoenen, spitskool en savooiekool staan. "Die teelt gaat goed. In Portugal hebben we al enkele jaren biologische teelt van spitskool en flespompoenen en die biologische teelt hebben we nu ook in Nederland proefsgewijs opgestart. Het kost een paar jaar om de biologische teelt goed onder de knie te krijgen, maar er is veel vraag naar en we zien volop mogelijkheden om de bio-teelt verder uit te bouwen."

Voor meer informatie:
TB&S
Vronermeerweg 1
+31 (0)6 53 49 84 60
info@spitskool.com  
www.spitskool.com 
www.violetti.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.