Vraag naar dadels blijft in VS groeien

"We hebben al 98% van onze Medjoul-dadels geoogst," zegt Bob Harrick van Woodsput Farms in Coachella, Californië. "We zijn nog wel volop Deglet-dadels aan het oogsten. Daarnaast telen we nog 14 andere exotische variëteiten. We verwachten dat de oogst hiervan nog zeker drie weken in beslag zal nemen." Woodspur Farms begon dit jaar wat later dan normaal aan de dadeloogst. Harrick vertelt dat in andere teeltgebieden het seizoen juist eerder dan gebruikelijk van start is gegaan. 

"Het ziet ernaar uit dat de Medjoul-oogst ongeveer dezelfde omvang heeft als in het seizoen 2020-2021. De Deglet-oogst zal ongeveer gelijk of wellicht iets kleiner uitvallen. Dit is waarschijnlijk het gevolg van de langdurige en extreme hitte. Meestal is het effect hiervan op de maten niet zo groot," zegt Harrick.

Importdadels vormen een uitdaging
Harrick legt uit dat Woodspur de vraag steeds verder ziet toenemen dankzij het feit dat 97% van haar dadelproductie biologisch is. "Voor de sector in haar geheel vormen importdadels het grootste probleem. De sector zou op een stijging van de vraag kunnen rekenen als de import van dadels niet voortdurend zou toenemen," legt hij uit. Medjoul-dadels worden met name uit Israël geïmporteerd, terwijl Deglet-dadels hoofdzakelijk uit Tunesië en Algerije afkomstig zijn. 

Harrick vertelt dat Woodspur geen andere keuze heeft dan de prijzen iets te verhogen vanwege de stijging van de inputkosten, zoals arbeidskosten, en de Covid-beperkingen. "Het is een lastige balans. We zijn genoodzaakt onze prijzen te verhogen, maar tegelijkertijd moeten we op prijzen kunnen blijven concurreren met importdadels, die goedkoper zijn dan lokaal geteeld product. Dit is nog best een uitdaging," vervolgt hij. 

Harrick merkt op dat de voorbereidingen voor de Ramadan al kort na Nieuwjaar van start zullen gaan. Tijdens de Ramadan speelt de dadel een belangrijke rol. Volgend jaar zal de Ramadanmaand al in de eerste week van april beginnen. 

Voor meer informatie: 
Bob Harrick
Woodspur Farms LLC
+1 (760) 398 9373
Bob.Harrick@woodspurfarms.com  
woodspurfarms.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven