met steun van CBI

Jordaanse dadelexporteurs investeerden in sorteer- en verpakkingsmachines

Medjool dadels worden steeds populairder bij de Europese consument. Mensen kopen ze vanwege hun smaak of als onderdeel van een veganistisch of suikerarm dieet. Ook zijn dadels voor veel mensen onmisbaar tijdens religieuze feestdagen, zoals de Ramadan.

Volgens Milco Rikken wordt de dadel een steeds belangrijker  Jordaans exportproduct: "Zoals u wellicht weet, worden sommige van de beste dadels geteeld in de Jordaanvallei, de diepste vallei ter wereld. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de teelt van dadelpalmen in de vallei enorm is gestegen en geleidelijk de plaats inneemt van traditionele tuinbouwgewassen. De export van Jordaanse dadels heeft een hoge vlucht genomen."

Rikken geeft aan dat hij via het project van het CBI betrokken is geraakt: "Ik heb deze snelle groei van de Jordaanse dadelsector aan den lijve ondervonden. Om telers in Jordanië te ondersteunen om meer zaken te doen op internationale schaal, startte het CBI in 2018 een meerjarig project, met steun van de Jordan Exporters and Producers Association for Fruit and Vegetables (JEPA). Doordat ik bij het programma betrokken was, leerde ik de Jordaanse exporteurs kennen als ondernemers met een passie voor hun bedrijf en product. Het was een tijd geleden dat ik Jordanië had kunnen bezoeken (vanwege de Covid-situatie), maar onlangs had ik de kans om de dadelteeltbedrijven weer te zien."

"Ondanks de pandemie hebben Jordaanse dadelexporteurs geïnvesteerd in nieuwe sorteer- en verpakkingsmachines voor het komende seizoen," zegt Rikken. "In de maand oktober bruist de sector altijd van de activiteit, omdat het dan oogstseizoen is. Het was opvallend om te zien hoeveel bedrijven zich de afgelopen jaren hebben ontwikkeld. Covid-crisis of niet, verschillende zijn blijven investeren in hypermoderne sorteer- en verpakkingsmachines, post-harvest procedures, alsook unieke verpakkingsontwerpen voor de verschillende markten. Het was goed om te zien dat de overgrote meerderheid van de exporterende bedrijven tegenwoordig GlobalGAP en BRC gecertificeerd is."

"Medjool dadels bieden een aantal behoorlijk interessante eigenschappen. Verse dadels worden rijp geplukt en zijn slechts een paar dagen houdbaar. Ze kunnen echter tot zes maanden in de koelkast worden bewaard of kunnen worden diepgevroren om de houdbaarheid nog verder te verlengen. Omdat Medjool dadels op deze manier langer kunnen worden bewaard, is het een ideaal product om uit voorraad af te zetten. Door hun lange bewaar- en houdbaarheid zijn dadels een dankbare en risicoloze aanvulling op het assortiment," besluit Rikken.

Voor meer informatie:
Jordan Exporters & Producers Association for Fruit & Vegetables
www.jepa.org.jo 
www.cbi.eu 

Maak persoonlijk kennis met de belangrijkste dadelexporteurs van Jordanië via het CBI Virtual B2B Platform


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Twitter Rss LinkedIn

© AGF.nl 2021

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven